Vooralsnog kunnen we dus wel stellen dat de maatregelen die Rutte en De Jonge op maandag 28 september aankondigden, hun vruchten nog niet hebben afgeworpen. Het duo gaf destijds aan dat de maatregelen voor minstens drie weken zouden blijven gelden. Op 20 oktober vindt een evaluatie plaats. Maar halen we dat met de huidige cijfers wel?
‘Volgende week effect’
Aura Timen, Hoofd Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding, voorspelde de stijging van het aantal gevallen dinsdag al. “Het aantal positief geteste personen blijft deze week verder stijgen”, waarschuwde ze in een video, die het RIVM deelde op Twitter. “Datzelfde gebeurt met betrekking tot het aantal patiënten dat opgenomen wordt in het ziekenhuis en ook op de intensive care-afdelingen.”
Timen liet echter ook weten dat dat geen probleem hoeft te zijn. “Als iedereen zich goed houdt aan de maatregelen, dan zullen we de effecten mogelijk vanaf volgende week zien in de wekelijkse cijfers.”
Tekst gaat verder na de video.
"Het aantal positief geteste personen blijft verder stijgen. Dat geldt ook voor het aantal ziekenhuis- en IC-opnames. Als iedereen zich goed aan de maatregelen houdt, dan zullen we de effecten mogelijk vanaf volgende week terugzien in de cijfers." 🎥
Maar of iedereen zich echt zo goed houdt aan die maatregelen, is nog maar de vraag. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelde eerder deze week vast dat er sprake is van ‘coronamoeheid’ in Europa. Sinds de uitbraak van het virus brengen burgers “enorme offers”, zegt Hans Kluge, directeur Europa van de WHO. “Dat heeft ons allemaal uitgeput.” Zo stelt hij dat tot wel zestig procent van de bevolking met vermoeidheidsverschijnselen kampt. Een groot probleem omdat vooral jongvolwassenen onbewust superverspreiders blijken te zijn.
Mocht de voorspelling van Timen niet uitkomen en de toename dit weekend en begin volgende week gestaag doorzetten, dan zijn nieuwe maatregelen nodig. Dat bevestigt premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persmoment. Hij wil niet speculeren of filosoferen over de inhoud van eventuele maatregelen. “Want dan wordt het nieuws.”
Toch noemt hij enkele voorbeelden. “Je kunt overwegen de hele horeca dicht te doen, en de theaters en alle sport. Of het zo grof zal moeten worden, weet ik nu ook nog niet. Maar ik wil dat mensen zich aan de maatregelen houden. Ik wil dat mensen met aandoeningen aan hun hart of met kanker nog op de zorg kunnen rekenen.”