In 2021 richtten Angelique Borghuis en Eline de Koning stichting Boezemvriendinnen op. Het doel? Zoveel mogelijk bh’s inzamelen voor vrouwen die in armoede leven en het hard nodig hebben.
Elke vrouw heeft namelijk recht op een mooie en goede bh: 'We zien veel vrouwen die in armoede leven die zelfs helemaal geen bh dragen'
Nu – vier jaar later – organiseren ze nog steeds ‘pasparty’s’ en helpen ze vrouwen aan een goede bh.
Boezemvriendinnen
Wanneer Angelique aan een vrijwilliger van organisatie Buurvrouw & Buurvrouw vraagt of je ook bh’s kunt doneren, komt Eline net met een volle tas bh’s binnen om ze af te geven. De vrijwilliger matcht de twee vrouwen aan elkaar en project Boezemvriendinnen is geboren. “We kenden elkaar niet, maar het klikte meteen”, vertelt Angelique.
Dat een stichting als Boezemvriendinnen hard nodig is, weet Angelique maar al te goed. “Ik werk al lang in de armoedeproblematiek en zie vrouwen die geen of een verkeerde bh dragen. Het zijn vaak alleenstaande moeders die in armoede leven en hun kinderen op de eerste plek zetten.”
Volgens Angelique is het als vrouw in armoede moeilijk om een goede bh te krijgen. “Kringloopwinkels staan niet echt te popelen om ondergoed aan te nemen, en het wordt door bewindvoering wel eens gezien als een luxeproduct. Terwijl het dragen van een goede bh juist zó belangrijk is voor je houding en zelfvertrouwen”, benadrukt ze. Daarnaast vinden de boezemvriendinnen het belangrijk om extra aandacht te geven aan het passen van de bh’s, mét bijbehorend advies. “Een groot deel van de vrouwen draagt de verkeerde maat bh. En als ik eerlijk ben, ben ik hier zelf ook schuldig aan geweest”, vertelt Angelique.
Pasparty’s
Waar de ingezamelde bh’s en de vrouwen samenkomen? Op pasparty’s. “We organiseren zo’n vijf pasparty’s per jaar, waar gemiddeld dertig vrouwen op afkomen. Het is de bedoeling dat alle vrouwen twee bh’s krijgen en dat ze echt even verwend worden met wat drinken, eten en persoonlijk advies. Er hangt een informele sfeer, en het is mooi om te zien dat we ze echt blij maken. Er zijn regelmatig tranen van geluk. Dan ben ik zó blij dat we dit opgezet hebben – dat geeft energie.”
Toch zijn er ook uitdagingen. Angelique: “De afgelopen jaren merkten we dat we de doelgroep lastig kunnen bereiken, en dat het moeilijk is om pasparty’s in heel Nederland te organiseren. Daarom komen we nu ‘aan huis’ met onze bh’s, bij verschillende werkplaatsen en instellingen in de buurt. Ook hebben we een handboek gemaakt met uitleg en een stappenplan over hoe je je eigen pasparty kunt organiseren. Dit staat op onze website, en we hopen dat steeds meer vrouwen het aandurven om zo’n pasparty in gang te zetten. Elke vrouw heeft namelijk recht op een mooie en goede bh, en zo’n pasparty is nog gezellig ook.”

Hulp nodig
De Boezemvriendinnen, die nu nog vooral actief zijn in Friesland en Groningen, willen graag verder uitbreiden naar het zuiden en de Randstad. “We krijgen veel mails binnen vanuit Limburg en Brabant met de vraag of we daar ook eens langs willen komen. Maar dat is gewoon te ver weg. We kunnen moeilijk met ons hele magazijn die kant op. Daarom is het echt belangrijk dat anderen ons handboek bekijken en zelf pasparty’s gaan organiseren.”
En bh’s doneren? Dat kan heel makkelijk. “We zijn op zoek naar de bh achterin je la die bij jou net niet lekker zit, maar nog niet helemaal versleten is. Geen verwassen exemplaren, kapotte beugels of uitgerekt elastiek. Op onze website vind je bij welke locaties bij jou in de buurt je bh’s kunt doneren. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat elke vrouw een goede bh krijgt.”
