Onder andere door kunstmatige intelligentie wordt telefonische oplichting steeds aantrekkelijker voor criminelen. Het aantal meldingen van frauduleuze telefoontjes neemt dan ook toe.
Dit is te zien in de recente cijfers van de Fraudehelpdesk.
Telefonische oplichting
In het eerste kwartaal van dit jaar registreerde de Fraudehelpdesk 9793 meldingen van mensen die zijn benaderd via frauduleuze telefoontjes. In dezelfde periode vorig jaar ging het nog om 3031 meldingen: een flinke toename dus. Niet elke melding betekent overigens dat er ook echt schade is geleden.
De toename is al een tijd gaande, zegt Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk tegen het AD. Volgens haar is het aantal meldingen van telefonische oplichting in 2024 verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Het gaat voornamelijk om oplichters die zich voordoen als helpdeskmedewerkers van een bekend bedrijf, zoals Microsoft, Amazon of Netflix.
Een voorbeeld van deze oplichterij zijn oproepen van fraudeurs die zich voordoen als Amazon. Neem je op, dan hoor je een bandje dat meldt dat er een iPhone 15 besteld is. Vervolgens kun je de transactie in een keuzemenu bevestigen of annuleren.
Daarna word je doorverbonden met een zogenaamde medewerker die vraagt om een app te installeren om de bestelling te annuleren. Deze app geeft oplichters toegang tot je apparaat, waarmee ze in staat zijn om aankopen te doen of geld over te maken naar onbekende rekeningen.
Makkelijker geworden
Volgens cybercrime-expert Anouk Vos is het niet gek dat Nederlanders in 2025 vaker gebeld worden door verdachte nummers. Telefonisch oplichten is namelijk makkelijker geworden door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). Daarmee kunnen criminelen stemmen klonen en in luttele seconden oplichtingsscripts genereren.
Er is een wetsvoorstel in de maak om telecomdata beter te benutten voor fraudebestrijding, maar tot die tijd blijf je als consument kwetsbaar. Ontvang je een dubieus telefoontje? Verbreek dan de verbinding en blokkeer het telefoonnummer. Installeer ook nooit zomaar apps of software en deel niet klakkeloos je persoonlijke informatie. Je kunt het telefoontje melden en eventueel persoonlijk advies vragen via de website fraudehelpdesk.nl.