Zolang vakbonden FNV en VNV niet tekenen voor een langdurig loonoffer, gaat minister Wopke Hoekstra (Financiën) niet akkoord met een noodpakket voor KLM.
De FNV en KLM gaan zondag daarom opnieuw in overleg over de voorwaarden van het kabinet.
Noodsteun
Aan het begin van de coronacrisis is afgesproken dat KLM op 3,4 miljard euro aan staatssteun kan rekenen. 1 miljard euro is een lening, 2,4 miljard euro dient als garantstelling voor bankleningen. Van de lening is al zo’n 227 miljoen euro overgemaakt. Van de garantstelling is 665 miljoen euro gebruikt.
Om de overige 2,4 miljard aan leningen en garantie te krijgen, moet KLM tot 2025 de lonen van het gehele personeel korten. Maar daar steken de vakbonden FNV en VNV nu een stokje voor.
Inkeer
De FNV was nog in conclaaf over het inleveren van arbeidsvoorwaarden. Pilotenbond VNV ging sowieso niet akkoord met de huidige stand van zaken. KLM-topman Pieter Elbers hoopt dat de bonden tot inkeer komen.
“Ik maak me zorgen nu pilotenvakbond VNV niet getekend heeft en FNV nog aan het nadenken is”, vertelt Elbers aan De Telegraaf. “Wij als directie zullen ons beraden op de volgende scenario’s en stappen, vanzelfsprekend in overleg met raad van commissarissen en Air France KLM.”
De FNV, die de belangen behartigt van het grond- en cabinepersoneel, gaat zondag opnieuw in beraad met KLM. Wanneer het digitale overleg plaatsvindt, maakt de FNV-woordvoerder niet bekend. Of er ook sprake is van een gesprek tussen de luchtvaartmaatschappij en de VNV is onduidelijk.
Het cabine- en grondpersoneel is niet blij met de huidige impasse, waarin vooral de pilotenbond het been stijf houdt. De werknemers richten hun woede dan ook richting de piloten. Zo bericht NH Nieuws dat grondpersoneel een briefje zouden hebben achtergelaten voor hun collega’s in de cockpit.
‘Namens alle overige KLM’ers en hun gezin: bedankt, we zien jullie wel bij het UWV’, zo luidt de brief die op het stuur van een co-piloot van een Boeing 737 is geplakt.