In Australië is er sinds kort een socialmediaverbod voor kinderen onder de 16 jaar. Het gros van de Nederlandse ouders ziet dat ook zitten.
Een socialmediaverbod voor kinderen onder de 15 jaar: 'Ouders vragen om hulp'
Dat blijkt uit een panelonderzoek van RTL Nieuws.
Panelonderzoek
Zo’n 20.000 deelnemers deelden hun mening over een eventueel socialmediaverbod voor kinderen onder de 15 jaar. Zowel ouders met thuiswonende kinderen tot 18 jaar als ouders zonder (jonge) kinderen zijn het daarmee eens. Het percentage ligt voor beide groepen rond de 78 procent.
“Als je als ouder niet wil dat je kind als enige in een klas bijvoorbeeld niet op sociale media zit, dan is een verbod vanuit de overheid wel een steuntje in de rug waardoor die kinderen daardoor in ieder geval niet buitengesloten worden”, vertelt vader Martin aan RTL Nieuws.
Verslaving
Tweederde van de ondervraagde ouders vindt dat het kind soms gedrag van een verslaafde laat zien. “Hij kan er soms niet van slapen omdat hij denkt aan een bepaald filmpje. Of omdat hij zo graag ‘nog even op de telefoon wil”, aldus moeder Sheila over haar 11-jarige zoon.
De grootste nadelen voor ouders zijn het minder spelen, lezen en naar buiten gaan, maar ook het eindeloze scrollen en het minder ‘echt’ contact hebben met anderen. Ook hebben velen het gevoel dat het kind in een bubbel leeft en een laag zelfbeeld creëert door sommige influencers.
Socialmediaverbod
Het is nog even afwachten of er daadwerkelijk een socialmediaverbod in Nederland komt, maar het verbod in Australië heeft zeker stof tot nadenken gegeven. D66 stelt de komende week het voorstel om op social media een leeftijdsgrens van 15 jaar te hanteren aan de Tweede Kamer voor.
“We zien dat techreuzen de gezondheid van kinderen heel erg schaden doordat sociale media zo verslavend zijn ontworpen. Daar moeten we iets aan doen, ouders vragen ook om hulp”, aldus D66-Kamerlid Hanneke van der Werf.
Sociale media risicovol voor kinderen: Noorwegen en Australië willen verbod tot bepaalde leeftijdLees ook