Toch even scrollen terwijl je kind naast je zit: bijna iedere ouder doet het weleens. Maar als je die smartphone echt niet kunt laten liggen, is dat slecht voor jullie band, blijkt uit onderzoek.
Onderzoek: op je smartphone bij je kind is schadelijk voor jullie band
Al is het ook weer niet nodig om je smartphone te bannen uit je leven.
Smartphone
Het onderzoek van de Tilburg University is geïnspireerd op het still-face-experiment uit de jaren zeventig. Hieruit bleek dat het geven van een neutraal gezicht naar je baby – een still-face – de band tussen ouder en kind verslechtert. Volgens Marion van den Heuvel, onderzoekster in hersenontwikkeling van baby’s, is aanwezigheid en reageren op je kind heel belangrijk: “Al dat voelen, knuffelen, spelen en ruiken zorgt dat je aan elkaar gewend raakt”, vertelt ze aan Universiteit van Nederland.
Tegenwoordig staren ouders dagelijks met een still face naar hun smartphone, terwijl ze eigenlijk hun baby aandacht moeten geven. Omdat Van den Heuvel vermoedde dat ook dit de band in gevaar kan brengen, voerde ze hetzelfde onderzoek uit, maar dan met smartphones.
Danielle is zwanger en bereidt zich voor op (bijna) schermloos bestaan: 'Wil mijn kind goede voorbeeld geven'Lees ookWanhoop
Tijdens het onderzoek krijgen vijftig moeders en baby’s (onder de één jaar) een EEG-kapje op hun hoofd. Door dit kapje, dat eruit ziet als een badmuts, is hersenactiviteit te zien. Als moeder en kind met elkaar spelen en oogcontact maken, is te zien dat ze – letterlijk – op dezelfde golflengte zitten.
Maar zodra moeder haar still face geeft door op haar telefoon te kijken, doet het kind alles eraan om de aandacht van de moeder te vragen. Zodra de moeder de telefoon weg legt en de baby weer aandacht geeft, is het al snel goed. “Het is meteen opgelost”, zegt van den Heuvel.
Bindingsangst
De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat het gebruik van je smartphone in het bijzijn van je kind, de band verslechtert. Ook kan het kind bindingsangst ontwikkelen. “De telefoon heeft in het eerste jaar geen plek in het gezin”, zegt van den Heuvel. Toch is dit volgens haar niet gelijk reden tot paniek. “Als je je kindje troost, is het al snel weer goed.”
Benieuwd naar het onderzoek? Kijk de video hieronder.