Slechts 3 procent van de vrouwen in Nederland is op de hoogte van de twaalf meest voorkomende symptomen van borstkanker. Dat blijkt uit onderzoek van Essencemediacom, in opdracht van het Alexander Monro Ziekenhuis. Dit ziekenhuis is gespecialiseerd in borst(kanker)zorg en luidt de noodklok.
Slechts 3 procent van de vrouwen kent 12 symptomen van borstkanker: 'Nog een lange weg te gaan'
Meer dan driekwart van de vrouwen (76 procent) controleert haar borsten nooit of nauwelijks. En nog schokkender: 12 procent doet niet of nauwelijks mee aan het bevolkingsonderzoek.
Check je borsten
“Deze cijfers laten zien dat we nog een lange weg te gaan hebben in het herkennen van vroege symptomen van borstkanker”, zegt Marjolein de Jong, bestuurder van het Alexander Monro Ziekenhuis. Volgens De Jong is het belangrijk dat vrouwen hun borsten regelmatig checken, ongeacht hun leeftijd. “Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op overleven. We moeten weten hoe onze borsten er normaal uitzien en aanvoelen, zodat we veranderingen direct opmerken. Of je nu 28 of 58 bent, check je borsten regelmatig.”
Jacqueline Rikmans, een patiënte in het Alexander Monro Ziekenhuis, merkte een verandering in haar borst op. Geen knobbeltje, maar een harde plek. “Ik schrok er niet van, want het voelde niet als iets ernstigs”, vertelt ze. Toch liet ze voor de zekerheid de huisarts ernaar kijken. Gelukkig maar, want ze bleek borstkanker te hebben. “Alsof ik in een slechte film zat.”
Vroege herkenning
Miranda Ernst, oncologisch chirurg in het Alexander Monro Ziekenhuis: “Ik zie dagelijks patiënten die onbekend zijn met de twaalf symptomen van borstkanker en met factoren die van invloed kunnen zijn op het krijgen hiervan. Dit benadrukt de urgentie van campagnes als Ken Je Borsten of Het Borstkanker Alfabet waarbij ook aandacht wordt besteed aan bekende en mogelijke risicofactoren.”
Op de website van de campagne Ken Je Borsten vind je de twaalf meest voorkomende symptomen van borstkanker en hoe je zelf een borstcheck kunt doen. Vroege herkenning en diagnose helpen in de overlevingskansen en kunnen de sterfte door borstkanker doen dalen.
Tjalina kreeg kanker tijdens zwangerschap: 'Wil mijn kinderen zien opgroeien'Lees ookAngst voor bevolkingsonderzoek
Een andere opvallende uitkomst uit het onderzoek: 12 procent van de vrouwen doet niet mee aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. De belangrijkste reden? Angst voor pijn tijdens het onderzoek. Ook een gebrek aan vertrouwen in de uitslag of een eerdere negatieve ervaring spelen een rol. Marjolein de Jong benadrukt dat vrouwen altijd hun zorgen moeten delen. “Er is begeleiding mogelijk als je bang bent voor de uitslag of de pijn.”
In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen te maken met borstkanker. Decennialang zijn we opgevoed om te letten op knobbeltjes, maar er zijn nog elf andere symptomen die veel vrouwen niet kennen. “Onze missie is om deze kennis te verspreiden. Zo kunnen we sterfgevallen door borstkanker verminderen”, zegt De Jong.
De cijfers liegen niet
Elk jaar krijgen meer dan 18.000 vrouwen in Nederland de diagnose borstkanker, inclusief het voorstadium. Daarvan is 20 tot 25 procent jonger dan 50 jaar. Ook 140 mannen per jaar krijgen de diagnose. En hoewel de zorg voor borstkankerpatiënten vooruitgang boekt, sterven jaarlijks nog steeds ruim 3.000 vrouwen aan de ziekte. Dat zijn er negen per dag. Reden te meer om goed voor jezelf te zorgen en je borsten te blijven checken.
Linda deelt open en eerlijk haar borstkankertraject: 'Er is een gemis van kennis over alles wat een vrouw met borstkanker meemaakt'Lees ook