Het Openbaar Ministerie had eerder dezelfde straf geëist.
Ichelle van de Velde
H. wurgde het slachtoffer in december 2020 in haar spirituele winkel, slechts enkele deuren van het naaiatelier van Ichelle. Daarna verborg ze het stoffelijk overschot wekenlang, onder meer in een paskamer van de zaak. Later zaagde en hakte H. het lichaam in negen delen, deed die in vuilniszakken en dumpte ze in een kanaal.
De rechtbank in Middelburg sprak in haar vonnis over een “gruwelijk, respectloos en mensonterend” misdrijf.
Sandra H.
H. en Ichelle waren aanvankelijk vriendinnen. De verstandhouding tussen beide onderneemsters verslechterde toen Ichelle en de man van H. verliefd werden op elkaar. Volgens het OM lokte H. het slachtoffer op 15 december naar de winkel, sloeg haar met een voorwerp neer, bond Ichelle vast en wurgde haar.
H. beweerde dat de dood van Ichelle een soort ongeluk was. Bij een ruzie zou ze haar hebben geduwd, waarna Ichelle tegen een verwarming viel en zwaargewond op de grond lag. “Ik raakte in paniek. Toen heb ik zachtjes haar keel dichtgeknepen.”
Veroordeeld voor moord
Hoewel de rechtbank de verwonding door de val niet kon uitsluiten en onvoldoende bewijs zag voor het vastbinden, veroordeelde zij H. toch voor moord. Daarbij wezen de rechters op de verklaring van een klant van H. op 15 december. Tegen die bezoeker zei een bleke H. dat ze “waarschijnlijk iemand had vermoord en naar de gevangenis ging”.
Toen daarop zeven tot tien seconden gekreun klonk van achter uit de zaak, liep H. naar achteren. Kort erna keerde ze terug en was het gekreun gestopt. Volgens de rechters is daarmee bewezen dat H. “na de eerste fase veronderstelde dat ze Ichelle al om het leven had gebracht”.
Tbs overwogen
“Na het horen van het gekreun zag u zich geconfronteerd dat dit niet klopte. Daarna hebt u er bewust voor gekozen dit alsnog te verwezenlijken. U had af kunnen zien van verder handelen en erger kunnen voorkomen. U had het tij kunnen keren als u iets had gedaan wat u achteraf niet had gewild.”
De rechters zeiden tbs te hebben overwogen, maar besloten een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op te leggen. Na het uitzitten van de celstraf komt H. langdurig onder toezicht.