De Europese gezondheidsdienst ECDC heeft tot nog toe 150 meldingen binnen over salmonella-infecties in Europese landen. In de meeste gevallen gaat het om kinderen onder de tien jaar.
Kinder Surprise en aanverwante producten uit de fabriek zijn uit de schappen gehaald. Het advies aan consumenten is om die niet meer te eten. Van de 150 meldingen zijn er 119 bevestigd. In de overige 31 gevallen is waarschijnlijk sprake van een salmonellavergiftiging.
Kinder Surprise
De eerste besmettingen met de bacterie, in het Verenigd Koninkrijk, blijken al te dateren van 21 december vorig jaar. In diezelfde maand trof de fabrikant salmonella aan in een installatie. Na een schoonmaakbeurt waren vervolgtesten negatief en werd de productie hervat, zo schetst ECDC.
Volgens het overzicht van de Europese organisatie zijn mensen besmet geraakt in tien landen, waaronder Nederland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet eerder weten dat het twee meldingen had gekregen over jonge kinderen die in februari ziek waren geworden door de bewuste salmonellabacterie. “Labonderzoek heeft duidelijk gemaakt dat het gaat om dezelfde stam als die bij uitbraken elders in Europa te zien is, maar wij weten niet wat deze kinderen hebben gegeten”, zei een woordvoerder daarover.
Klachten
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseerde consumenten vorige week vrijdag geen enkel Kinder-chocolaatje meer te eten dat in Aarlen is geproduceerd. Dezelfde dag sloot de Belgische toezichthouder FAVV de fabriek, omdat Ferrero niet in staat was volledige informatie te leveren voor het onderzoek naar de uitbraak.
Salmonella is een bacterie die kan voorkomen in levensmiddelen, zoals vlees en zuivel. Als mensen er een infectie mee oplopen zijn de klachten meestal mild, maar bij ouderen en jonge kinderen kan een darminfectie ernstiger verlopen.