Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge gaven dinsdagavond een persconferentie over de huidige situatie rondom het coronavirus en de mogelijkheden met kerst.
En die mogelijkheden zijn beperkt.
Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge gaven dinsdagavond een persconferentie over de huidige situatie rondom het coronavirus en de mogelijkheden met kerst.
En die mogelijkheden zijn beperkt.
Zo is er definitief geen groter gezelschap mogelijk dan nu al het geval is. Dat betekent dat huishoudens maximaal drie gasten vanaf dertien jaar per dag mogen ontvangen. De gedeeltelijke lockdown blijft gelden.
Ook heropening van restaurants zit er niet in. Momenteel nemen de besmettingen niet af. Horeca de deuren weer laten openen, zou mogelijk te veel nieuwe besmettingen opleveren.
Sterker nog: Rutte sluit niet uit dat hij voor de kerst aanklopt met strengere maatregelen als het aantal besmettingen blijft oplopen. Daarom drukt hij de Nederlanders nogmaals op het hart niet de deur uit te gaan met verkoudheidsklachten, anderhalve meter afstand te houden en alleen boodschappen te doen. Zodat de maatregelen in januari hopelijk weer versoepeld kunnen worden.
Daarnaast wordt in januari gestart met proeftrajecten om erachter te komen hoe we weer voorzichtig en verantwoord op kunnen starten. Zo gaat de overheid experimenteren met theatervoorstellingen met publiek en met lokale voetbalwedstrijden met supporters.
Woensdag volgt er een persconferentie over de verdere aanpak van de steunpakketten. “Laat een diner bezorgen door uw favoriete restaurant”, adviseert de premier alvast. Hij hoopt dat op die manier lokale ondernemers massaal gesteund worden. Volgens de premier kunnen we pas weer naar een heropening van de horeca kijken, als we weer terug zijn bij een gemiddelde van tien ic-opnames per dag of minder. “Bij tien kunnen we kijken naar restaurants.” Het openen van cafés ligt ingewikkelder omdat het daar lastiger is om de anderhalve meter afstand te handhaven.
“Logisch dat de coronavermoeidheid toeneemt. Dat geldt voor één groep in het bijzonder: de mensen in verpleeghuizen en ziekenhuizen. Het werk wordt steeds zwaarder en het wordt lastiger om roosters rond te krijgen. We moeten elkaar helpen, om de mensen die het het hardst nodig hebben rust te gunnen.”
Ook het coronavaccin kwam aan bod. “Alles wordt op alles gezet om in januari met het vaccineren te beginnen”, aldus De Jonge. “Maar de maatregelen daar zitten we nog wel even aan vast. Maar als de meest kwetsbaren en degenen die hen verzorgen zijn ingeënt, zijn we goed op weg.” Volgens hem kunnen we dan in de loop van 2021 langzaam gaan versoepelen.
De besmettingsgraad moet omlaag, benadrukt de minister. “Alle maatregelen van de wereld kunnen niet doen wat wij wel kunnen: het virus eronder krijgen.”
Lees ook
Ziekenhuizen gestart met onderzoek langetermijngevolgen coronavirus bij kinderen