Kan het kabinet nog voorkomen dat de koopkracht van huishoudens dit jaar achteruitgaat? Dat is vrijwel ondenkbaar, stelt Mark Rutte. Het zou volgens de minister-president “bedrieglijk” zijn daar garanties over te geven.
Rutte: koopkrachtdaling is vrijwel zeker niet te voorkomen
Dat zei Rutte in de Tweede Kamer in antwoord op mondelinge vragen van SP-leider Lilian Marijnissen.
Opgelopen prijzen
Door de oorlog in Oekraïne zijn de toch al flink opgelopen prijzen van energie en brandstof de afgelopen dagen nog veel verder gestegen. Het kabinet denkt nog na over maatregelen om de gevolgen daarvan voor burgers zo beperkt mogelijk te houden.
Uiterlijk bij de Voorjaarsnota moet duidelijk worden welke maatregelen daarvoor genomen kunnen worden, maar de coalitiepartijen in de Tweede Kamer dringen al aan op meer spoed. Veel meer dan “dempen” zit er echter niet in, waarschuwt Rutte alvast.
Door de oorlog is “een echt andere realiteit ontstaan, met verregaande gevolgen voor ons deel van de wereld”, aldus Rutte. Grootschalige verstoringen van aanvoerlijnen, van de energievoorziening en van het internationaal kapitaalverkeer zullen onvermijdelijk een impact hebben. “Die is nu nog nauwelijks te overzien, maar ik sluit niet uit dat die aanzienlijk is.”
Daling koopkracht
Het Centraal Planbureau (CPB) komt woensdag met een drietal scenario’s over de koopkracht, waarvan het middelste uitgaat van een gemiddelde daling van 2,7 procent. Dat bevestigen Haagse bronnen naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws, maar nadere details over de scenario’s ontbreken nog.
Benzineprijzen rijzen (steeds verder) de pan uit: met deze tips bespaar je brandstofLees ook