De situatie bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel wordt “alleen maar erger”, zegt een woordvoerder van het Rode Kruis.
“Mensen hebben het koud ’s nachts, als ze op het gras slapen. En het is nu nog zomer. Wat als het weer omslaat?”
De situatie bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel wordt “alleen maar erger”, zegt een woordvoerder van het Rode Kruis.
“Mensen hebben het koud ’s nachts, als ze op het gras slapen. En het is nu nog zomer. Wat als het weer omslaat?”
Behalve het feit dat mensen buiten slapen, blijft het ook slecht gesteld met de voorzieningen op het terrein. Donderdag waren er volgens de woordvoerder “maar enkele dixi’s”. Inmiddels telt ze een stuk of twintig van dergelijke mobiele toiletten. “Het is zo treurig. Als je hier een tijd rondloopt, ben je bijna blij met die extra dixi’s. Terwijl dat natuurlijk nog steeds niet voldoende is.” Douchen is ook nog steeds niet mogelijk. Er is alleen een aantal watertappunten. Eten wordt uitgedeeld door de hekken die het terrein scheiden van dat van het aanmeldcentrum.
Zoals afgelopen dagen ook al duidelijk werd, zijn er veel mensen met wondjes, opgezwollen benen of andere kwalen waar naar gekeken moet worden. “Ik zie heel veel mensen krabben”, aldus de woordvoerder.
Het Rode Kruis is een van de hulporganisaties die de vele mensen met medische klachten helpen op het terrein voor het aanmeldcentrum. Ook Artsen zonder Grenzen (AzG) is sinds donderdag actief in Ter Apel.
Waar die hulpverleners donderdag nog een hoekje van de hulppost van het Rode Kruis gebruikten, hebben ze nu hun eigen werkplek ingericht. De asielzoekers die hulp nodig hebben, weten dat ze voor de kleinere zaken naar het Rode Kruis moeten en voor de echte medische vragen naar AzG, aldus de Rode Kruis-zegsvrouw.
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) liet vrijdagochtend weten dat hij niet verwacht dat het terrein voor het aanmeldcentrum ’s avonds leeg zal zijn. De bewindsman is in overleg met gemeenten om meer opvang te regelen voor asielzoekers, maar dat levert vrijdag volgens hem nog niet het gewenste resultaat op. “Als er een besluit wordt genomen, dan passen we ons daarop aan”, aldus de woordvoerder van het Rode Kruis. “Maar we blijven hier hulp bieden zolang het nodig is.”
Artsen zonder Grenzen benadrukt dat het belangrijk is dat er een oplossing komt “die voldoet aan alle voorwaarden. Met menselijke leefomstandigheden, privacy, douches en toegang tot zorg en asiel”, aldus een woordvoerder. Op de vraag of de organisatie had gehoopt dat zo’n oplossing er vrijdag zou komen, antwoordt hij: “We hadden gehoopt dat dit weken geleden al geregeld zou zijn. Dan hadden we hier niet hoeven zijn.”
De hulpverleners zijn vrijdagochtend weer begonnen met het verlenen van medische zorg. Donderdag meldde AzG dat er iemand met een acute hartaanval behandeld was en daarna naar het ziekenhuis is gestuurd. ’s Nachts is Artsen zonder Grenzen niet in Ter Apel. Als er dan zoiets gebeurt, zijn mensen aangewezen op alarmnummer 112, meldt de woordvoerder.
Ook Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg heeft een oplossing. Volgens hem moet een camping voor de zevenhonderd asielzoekers die al nachtenlang buiten slapen in Ter Apel “zo geregeld” zijn. Van Eerdenburg kijkt de crisis in Ter Apel met lede ogen aan. “Er lijkt wel een soort onwil te zijn, als je het mij vraagt, om dit op te lossen”, zegt hij in gesprek met het ANP. “Het is allemaal te huur in deze markt.”
Op social media vragen veel mensen zich af hoe het kan dat op het festivalterrein van Lowlands in een paar dagen “een heel dorp uit de grond wordt gestampt” en het in Ter Apel niet lukt om zevenhonderd asielzoekers een dak boven het hoofd te bieden.
Ter vergelijking: Van Eerdenburg faciliteert tijdens Lowlands slaapplaatsen voor 60.000 mensen. “We hebben een glamping, met luxere faciliteiten, voor 3000 bezoekers. En nog eens 57.000 festivalgangers slapen op goedkopere campings. Die campings zetten we in ongeveer anderhalve week neer”, legt Van Eerdenburg uit.
De festivaldirecteur is van mening dat de overheid moet stoppen met “papieren oplossingen”. “Het is een crisis. Er moet iets gedaan worden”, zegt hij. “Het wordt niet behandeld als een crisis. Het is onwil, of echt stompzinnige knulligheid.”
Van Eerdenburg is nog niet door de overheid gevraagd om te helpen met het voorzien van slaapplaatsen voor de asielzoekers in Ter Apel. Hij staat daar wel voor open. “Stel ze bellen ons, dan moeten we kijken of er nu spullen beschikbaar zijn. Die zijn uiteraard ingepland voor andere evenementen. Maar ik kan ze zo nummers geven van een aantal bedrijven en een projectmanager. Dan is het zo gepiept.” Bovendien kan de overheid ook het leger bellen, stelt Van Eerdenburg. “Het heeft misschien een ander type tent, maar die tenten voldoen ook.”
Volgens Van Eerdenburg zijn er voor de zevenhonderd asielzoekers in Ter Apel ongeveer honderd douches nodig. “Voor de toiletten zou ik zes per honderd mensen rekenen. Als je voor de heren een aantal plasgoten neerzet, zijn de damestoiletten ook minder bezet.” In minder dan anderhalve week moet dat voor elkaar te krijgen zijn, mits de tenten aanwezig zijn en mensen die ze kunnen opzetten. “Dan is het helemaal niet ingewikkeld”, besluit Van Eerdenburg.
Honderdvijftig asielzoekers uit Ter Apel met spoed naar ApeldoornLees ook