Alle scholieren uit groep zeven en acht ontvangen dinsdag van het Rijksmuseum een speciaal magazine over het Nederlandse slavernijverleden.
Dat heeft het museum samen met uitgeverij ThiemeMeulenhoff ontwikkeld.
Les over slavernijverleden
In het blad Slavernij en nu? wordt de geschiedenis van de slavernij in Nederland besproken. Daarbij komt ook het hedendaags racisme aan bod. Naast het magazine komt het museum ook met een lesprogramma. In acht digitale lessen kunnen de kinderen meer over het slavernijverleden en racisme leren.
“We vinden het belangrijk dat de geschiedenis dichtbij komt”, legt Annemiek Spronk, hoofd onderwijs van het Rijksmuseum uit aan NU.nl. “De slavernij is onderdeel van onze geschiedenis, maar staat nog niet zo lang in de geschiedenisboeken. Ook de huidige docenten hebben er als scholier zelf geen les over gehad.”
‘Niet relevant’
Spronk vertelt aan de nieuwssite dat de eerste reacties vanuit het onderwijs op het magazine en het lesprogramma niet per se positief waren. Zo reageerden scholen dat het slavernijverleden als onderwerp op school niet relevant zou zijn buiten de randstad, omdat daar minder zwarte kinderen in de klas zitten.
Maar daar is Spronk het absoluut niet mee eens. “Slavernij is de geschiedenis van ons allemaal.”