Het is volgens minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) juridisch mogelijk om contact binnen de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught stop te zetten.
Of dit ook al is gebeurd, kan een woordvoerder van de minister niet zeggen.
Berichtgeving
Weerwind reageert hiermee op berichtgeving van De Telegraaf. Volgens de krant zijn er signalen dat prinses Amalia doelwit zou zijn van de ‘Mocro-maffia’, en dat Ridouan Taghi en Mohammed B. elkaar vaak brieven schrijven met Koranverzen. Mogelijk staan in deze brieven gecodeerde boodschappen, aldus de krant.
Inez Weski, advocaat van Taghi, ontkent in een reactie bij EenVandaag dat haar cliënt prinses Amalia iets wil aandoen. Ze noemt het valse, ongefundeerde informatie. “Blijkbaar met als doel om Ridouan Taghi te beschadigen. En kennelijk worden de gevoelens van de prinses daarbij door De Telegraaf genegeerd. Dit moet voor haar een zeer nare ervaring zijn, in deze zo belangrijke tijd als de start van een studie naar zelfstandigheid. Allemaal onnodige onrust, die dit soort berichtgeving teweegbrengt.”
Ridouan Taghi en Mohammed B.
Volgens Weski was er geen innig contact tussen Taghi en Mohammed B. “Ze hebben kort samen op een gang in de EBI gezeten. Cliënt Taghi heeft tot op heden in totale afzondering in de EBI doorgebracht. Dat betekent zonder contacten met andere gedetineerden. Alles bovendien steeds in het zicht van bewaarders en eveneens alles technisch zeer streng gemonitord”, meldt de advocaat aan EenVandaag.
Volgens minister Weerwind wordt “geen maatregel geschuwd” in de strijd tegen georganiseerde misdaad. Voorbeelden geeft zijn woordvoerder niet. De bewindsman komt “op korte termijn met een voorstel voor meer toezichtsmaatregelen en indien noodzakelijk aangescherpte wetgeving”, aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Verhoogde beveiliging
De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), de politie noch het Openbaar Ministerie (OM) willen ingaan op berichtgeving van De Telegraaf over de verhoogde beveiliging van prinses Amalia.