Het kabinet kondigde woensdagavond een aantal versoepelingen aan van de maatregelen rondom het coronavirus, maar niet iedereen stond juichend voor de televisie.
We zetten een aantal reacties op een rij.
Het kabinet kondigde woensdagavond een aantal versoepelingen aan van de maatregelen rondom het coronavirus, maar niet iedereen stond juichend voor de televisie.
We zetten een aantal reacties op een rij.
De Museumvereniging is blij dat de 420 musea in Nederland hun deuren binnenkort weer voor het publiek kunnen openen. Een woordvoerder: “We zijn verheugd dat we in de volgende fase zijn aanbeland. Dat betekent dat musea op 1 juni waarschijnlijk weer open kunnen, zij het in veel gevallen wel in beperkte mate. Bij openluchtmusea zal de capaciteit waarschijnlijk dichterbij normaal liggen dan in het Anne Frank Huis, waar misschien maar een persoon tegelijk het Achterhuis binnen kan.”
Ook de openbaarvervoerbedrijven zijn blij met de versoepeling, met name over het verplichte dragen van mondkapjes door reizigers. Pedro Peters, de voorzitter van OV-NL: “Wij zijn verheugd dat onze brief heeft bijgedragen aan de besluitvorming van het kabinet, in lijn met ons advies.”
Koninklijke Horeca Nederland waarschuwt dat deze beperkingen betekenen dat veel horecazaken nog lange tijd deels dicht moeten blijven. Ook is de bezetting minder als iedereen anderhalve meter afstand moet houden. De kans op faillissementen en banenverlies in de sector blijft dus groot en aanvullende steunmaatregelen blijven daarom nodig, vindt KHN. Zij zijn daarover nog in gesprek met het kabinet.
Deze sector is helemáál niet blij met de versoepelde maatregelen, ze noemen het zelfs “compleet onuitvoerbaar”. Een woordvoerder van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties: “Inclusief personeel, bespelers en technici is er nog slechts ruimte voor een handjevol toeschouwers. Welk publiek bereik je dan nog? Als het kabinet het belangrijk vindt dat er per 1 juni weer theaters opengaan, kan dat alleen als er ook compensatie komt. Met deze nieuwe maatregelen geldt dat des te meer.”
De Vereniging Exclusieve Sportcentra voelt zich ‘genegeerd’ omdat fitnesscentra hun deuren dicht moeten houden tot 1 september. Voorzitter Han de Hair vindt dat de waarde van de fitnessbranche met betrekking tot volksgezondheid nu wordt onderschat: “Voor drie miljoen clubleden en voor ondernemers is er geen uitzicht om samen te werken aan leefstijlverbetering en ziektepreventie.” De Hair wil het hier niet bij laten zitten en met de branche in actie komen.
Algemeen directeur Gerard Dielessen van sportkoepel NOC*NSF is juist blij dat steeds meer volwassen sporters vanaf volgende week weer buiten bij hun club terechtkunnen. “Wij gaan nu de verdere openstelling op een veilige manier mogelijk maken. Deze opnieuw verruimde mogelijkheden om te sporten zijn goed voor Nederland.”
Grote podia als de Ziggo Dome, AFAS Live en Rotterdam Ahoy blijven de komende maanden leeg. De Vereniging van Evenementenmakers: “Wij kunnen er natuurlijk helemaal niets mee. Alleen het allerkleinste zaaltje zou misschien iets kunnen doen. En dat is dan leuk voor liefhebberij maar absoluut geen handel. Grotere zalen draaien alleen maar verlies met zo weinig bezoekers.”
Daar staat wel weer wat positiviteit tegenover: de Nederlandse kappers zijn “ongelooflijk blij” dat ze met ingang van volgende week hun deuren weer mogen openen. Gonny Eussen van brancheorganisatie Anko: “Omzet die de kappers al zijn misgelopen, kunnen ze niet zomaar inhalen, maar op dit moment overheerst de blijdschap.”
Als laatst vindt vakbond FNV dat deze versoepeling niet moet leiden tot laksheid op de werkvloer. Volgens voorzitter Han Busker is het belangrijk dat veiligheid voor werknemers de hoogste prioriteit blijft krijgen. “Het is nu belangrijk dat er in de komende periode in de verschillende sectoren protocollen gemaakt worden waar werknemers en werkgevers zich in kunnen vinden. En dat ze gehandhaafd worden op de plekken waar ze al zijn ingevoerd.”
Lees ook
Nederland gaat weer ‘open’ en dat gebeurt in deze vijf fases