Het Nationaal Rampenfonds heeft Giro 777 opengesteld voor mensen die geld willen geven voor de slachtoffers van de wateroverlast in Limburg. Veel mensen vragen zich ondertussen af waarom er geen Giro555-actie op touw wordt gezet.
Rampenfonds opent Giro 777 voor slachtoffers watersnoodramp, er komt géén Giro555-actie
Het blijkt dat Giro555-acties zich richten op noodhulp in ontwikkelingslanden.
Giro 777
Qua omvang van de ramp zou de actie wel passend zijn, maar op andere punten niet. Daarom is nu dus gekozen voor Giro 777. Mensen die een donatie willen doen, kunnen het geld overmaken naar Giro 777 op rekeningnummer NL28 INGB 0000 000 777 of via de donatiepagina.
Duizenden inwoners van Zuid-Limburg hebben grote schade opgelopen door de overstromingen. Zo is er veel waterschade aan huizen, meubels en auto’s.
Rode Kruis
De hulpacties voor de Limburgers worden op dit moment niet gecoördineerd door een landelijke instantie of organisatie. Volgens woordvoerder van het Rode Kruis, Naomi Nolte, moet er eerst goed worden gekeken waar de behoeftes liggen en wat die zijn.
Nolte zegt tegen Hart van Nederland: “Het is fantastisch dat mensen elkaar willen helpen, daar zijn we heel blij mee.” Ze vindt wel dat als er een actie gestart wordt, het goed is om te kijken waar écht behoefte aan is. “Stel dat iemand kleding wil inzamelen; is dat nu echt nodig?”
Hulp
Maar het betekent niet dat het Rode Kruis geen hulp biedt. Integendeel. De hulporganisatie is al aan het werk in het gebied. “We verlenen hulp als het nodig is. Op het moment hebben we voldoende hulpverleners en middelen in het gebied. We kijken of we moeten opschalen als we merken dat dat nodig is”, zegt Nolte. “We zijn in gesprek met overheidsinstanties. Als er behoefte is aan een landelijke inzamelingsactie, dan gaan we dat coördineren.”
Medewerkers van het Rode Kruis bemannen ook een speciale nummer dat te bereiken is via: 070-4455 888. Deze hulplijn is ingesteld voor inwoners van getroffen gebieden.
Gedupeerde Limburgers kunnen ook rekenen op steun vanuit de overheid. Gisteren werd het getroffen gebied als rampgebied aangemerkt. Dat houdt in dat inwoners hun schade op de overheid kunnen verhalen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) zei hierover: ‘We willen het signaal afgeven dat Limburg er niet alleen voorstaat, ook niet financieel.’
Lees ook
Dijkdoorbraak Julianakanaal bij Meerssen, NL-alert om gebied te verlaten