Kinderen krijgen soms een zwemdiploma terwijl ze nog niet goed kunnen zwemmen. Dat blijkt uit een enquête van het tv-programma ‘Radar’ dat maandagavond te zien is.
Bijna een kwart van de ouders vindt dat kinderen niet goed leren zwemmen.
Kinderen krijgen soms een zwemdiploma terwijl ze nog niet goed kunnen zwemmen. Dat blijkt uit een enquête van het tv-programma ‘Radar’ dat maandagavond te zien is.
Bijna een kwart van de ouders vindt dat kinderen niet goed leren zwemmen.
In Nederland is er geen wetgeving omtrent het uitgeven van een zwemdiploma. Iedereen mag zelf eisen bedenken en een zwemdiploma uitschrijven. Ook hoeft een zwemonderwijzer in Nederland geen diploma te hebben behaald om zwemles te mogen geven. Daarnaast krijgen kinderen soms een diploma, terwijl ze nog niet goed kunnen zwemmen.
Radar zocht alles uit en hield een enquête over het zwemonderwijs, die door ruim 5800 ouders is ingevuld. Hieruit blijkt ouders hier meestal niet van op de hoogte zijn. Zo zegt 84 procent dat ze niet wist dat zweminstructeurs in Nederland niet altijd gediplomeerd zijn.
Daarnaast blijkt uit de enquête dat 31 procent van de ouders die een kind op zwemles heeft gehad, zich zorgen maakt over de kwaliteit van de zweminstructeur. Bijna een kwart van de ouders vindt dat zijn/haar kind niet goed heeft leren zwemmen op de zwemlocatie. Daarbij blijkt ook dat ouders niet weten dat er geen regelgeving is over het uitgeven van een zwemdiploma en diploma’s voor zwemonderwijzers.
Iedere zwemschool kan namelijk zijn eigen zwemdiploma uitgeven. Er zijn geen kwaliteitseisen en per aanbieder verschilt de visie op een landelijk keurmerk voor zwemdiploma’s in Nederland. Het Zwem-ABC is niet verplicht. De zwemaanbieders mogen zelf bepalen welke diploma’s ze uitgeven. Kortom: een diploma is geen garantie dat een kind goed kan zwemmen.
Shiva de Winter van de Nederlandse Stichting voor Water- & Zwemveiligheid benadrukt dat slechts een klein deel van de ouders met zwemmende kinderen op de enquête heeft gereageerd. “Maar het is best pijnlijk om te lezen dat 70 procent van de ouders niet tevreden is over kwaliteit.” De signalen die er zijn, noemt hij ‘zorgwekkend’.
“Ik denk dat heel veel zwembaden keihard hebben gewerkt om in coronatijd toch zwemlessen te kunnen aanbieden en kwaliteit te leveren. Maandenlang mochten ouders niet bij het zwemmen van de kinderen kijken. Toen ze weer mochten kijken zagen ze misschien weinig vooruitgang. Ik vind het echt te kort door de bocht om te zeggen dat het allemaal niet in orde is. Alle aanbieders van zwemdiploma’s bieden allemaal dezelfde zwemveiligheid en basisvaardigheden. Alleen de uitvoering is iets anders.”
De zorgen over de veiligheid van de kinderen in het zwemwater heeft ook de aandacht getrokken van de Tweede Kamer. De SP heeft na aanleiding van de bevindingen van Radar Kamervragen gesteld.
De uitzending van Radar is maandagavond om 20.35 uur op NPO 1.
Zo’n 69.000 tot 92.000 kinderen hebben geen zwemdiploma door coronapandemieLees ook