Politici, mensen met een leidinggevende functie en journalisten krijgen steeds vaker te maken met bedreigingen. Dit kan een enorme impact hebben op hun leven.
Bedreigingen kunnen leiden tot grote psychische schade: 'Machteloosheid, angst en zelfs depressies'
LINDA.nl ging hierover in gesprek met Franck Wagemakers, psychosociaal adviseur van Slachtofferhulp.
Bedreigingen
Boze boeren die stikstofminister Christianne van der Wal thuis opzoeken. Journalist Tara Lewis die haar huis moet ontvluchten omdat mensen het niet eens zijn met haar column. En minister Sigrid Kaag die een man met een brandende fakkel aan de deur krijgt. “Deze bedreigingen aan het adres van journalisten en beleidsmakers zijn niet mals en gaan ook zeker niet in de koude kleren zitten”, zegt Wagemakers.
“Iemand die bedreigd wordt, kan het gevoel hebben de controle over zijn eigen leven verliezen. Ze voelen zich vaak machteloos en dat kan zich omzetten in angstig en lamlendigheid.” En uiteindelijk zelfs leiden tot depressies. “Wat daar nog bij komt, is dat je constant waakzaam bent. In alles kun je gevaar gaan zien en dat levert heel veel stress op.”
Die stress gaat uiteraard ook op je lichaam inwerken. Hartkloppingen, veel zweten en hoofdpijn kunnen dan bijvoorbeeld het gevolg zijn. Houden die klachten langdurig aan, dan kun je je voorstellen dat je er niet gezonder van wordt.
Verhard
“Toch is de ene persoon de andere niet”, zegt Wagemakers. “Sommige mensen staan zo voor hun baan en de boodschap die zij willen verkondigen, dat ze zich door niets of niemand laten intimideren. Ook zijn er mensen bij die zo verhard zijn, dat een bedreiging hen niet meer raakt. Zij hebben het al zo vaak meegemaakt en weten wat de gevolgen kunnen zijn, maar zijn daar niet bang voor.”
'MAFS'-Arjan ontvangt doodsbedreigingen: '40 tot 50 per dag'Lees ookDat verschil zag je bijvoorbeeld nog tijdens de boerenprotesten van afgelopen week in het Gelderse Stroe. De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) had een aantal Kamerleden, onder wie Tjeerd de Groot (D66), Thom van Campen (VVD) en Derk Boswijk (CDA) gewaarschuwd om niet naar Stroe af te reizen. Hun veiligheid kon niet worden gegarandeerd. De Groot en Van Campen hebben naar dat advies geluisterd, maar Boswijk heeft het advies in de wind geslagen en ging toch.
Frustratie en woede
Toch zijn er maar weinig mensen die daadwerkelijk zo verhard erin staan. “We zijn tenslotte gemaakt van vlees en bloed.” Journalist Tara Lewis, bijvoorbeeld, kreeg veel bedreigingen aan haar adres vanuit de harde kern van Feyenoord. Zij waren het niet eens met haar stuk over de Roze Kameraden. In haar meest recente column schrijft Lewis ‘gefrustreerd te zijn’ en ‘woedend’. Ook gaan haar gedachten steeds naar haar babyzoontje. “Deze emoties zijn heel begrijpelijk en natuurlijk. Mensen komen heel dichtbij in je persoonlijke omgeving.”
Wagemakers roept daarom op om altijd hulp te zoeken. “De eerste stap is om de politie in te schakelen. Zij kunnen ervoor zorgen dat de bedreigingen stoppen en dat je je weer veilig gaat voelen.”
Cijfers
Het aantal bedreigingen van politici en beleidsmakers wordt door het OM omschreven als ‘een hardnekkig’ probleem. Door de coronacrisis is er een verharding ontstaan en dat is ook terug te zien in het aantal meldingen en daaruit voortvloeiende strafbare feiten. In 2021 concludeerde het OM in 373 gevallen dat de melding een strafbare bedreiging betrof. In 2020 waren dat er nog 274.
Heb je zelf te maken met bedreiging? Dan is het altijd goed om contact op te nemen met de politie. Ook als de bedreiging niet direct strafbaar is. Slachtofferhulp Nederland biedt hulp bij het aangifte doen of het maken van een melding bij de politie.
NPO-bestuursvoorzitter Leeflang beveiligd vanwege bedreigingenLees ook