De afronding van het proces tegen topcrimineel Willem Holleeder is maandag begonnen. Hij staat terecht op verdenking van het geven van vijf moordopdrachten. Maar wat is er ook alweer allemaal gebeurd?
De feiten op een rij.
De afronding van het proces tegen topcrimineel Willem Holleeder is maandag begonnen. Hij staat terecht op verdenking van het geven van vijf moordopdrachten. Maar wat is er ook alweer allemaal gebeurd?
De feiten op een rij.
Op 29 mei 1958 werd Holleeder geboren in Amsterdam als zoon van Wim Holleeder en Stien Leopoldt. Hij heeft één broer: Gerard. En twee zussen: Astrid en Sonja.
“Ik heb geen gemakkelijke jeugd gehad”, vertelde hij in november tijdens het strafproces. Hij denkt dan ook dat zijn opvoeding bepalend is geweest voor wie hij geworden is. “Ik werd iedere dag door mijn vader in elkaar geslagen. We hadden geen geld. Natuurlijk zou ik dit pad niet willen bewandelen. Tegen kinderen zeg ik altijd: ga nooit zo doen als ik, doe het niet. Als ik de gelegenheid en de mogelijkheid had gehad het anders te doen, had ik hier niet gezeten.”
In 1983 werd de topcrimineel bekend als één van de ontvoerders van biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer. Samen met Cor van Hout, Frans Meijer, Jan Boellaard en Martin Erkamps maakte hij 35 miljoen gulden losgeld buit.
Willem belandde in de gevangenis. In 1992 kwam hij weer vrij, maar zijn leven beteren deed hij niet. In de onderwereld was hij prominent aanwezig. Hij zou zich hebben beziggehouden met drugshandel en afpersingspraktijken. Toch lukte het hem lange tijd om onder de radar te blijven.
In 2007 moet Holleeder opnieuw de bak in, vanwege het afpersen van de Nederlandse vastgoedhandelaar Willem Endstra. Het zou om tientallen miljoenen euro’s zijn gegaan. Endstra kan dat dan zelf niet meer navertellen. Hij werd in 2004 neergeschoten.
Inmiddels zit De Neus – zoals Holleeder ook wel wordt genoemd – alweer sinds 2019 vast, deze keer waarschijnlijk levenslang. De afronding van het proces in hoger beroep is begonnen. Holleeder staat terecht op verdenking van het geven van vijf moordopdrachten. Zelf ontkent hij iedere betrokkenheid. Het Openbaar Ministerie zal reageren op het pleidooi van Holleeders advocaten dat zij in december hielden. Ook in hoger beroep heeft het OM levenslang geëist.
Geïnteresseerd in zijn leven? Literatuur te over. Onder meer zus Astrid kroop in de pen. Zij schreef de boeken Judas, Dagboek van een getuige en Familiegeheimen waarin ze een portret van het gezin geschetst, vertelt over haar band met haar broer en beschrijft hoe justitie met haar als getuige omging. In Lago di Beau vertelde Miljuschka Witzenhausen, televisiekok en dochter van Astrid, onlangs hoe het voor haar is om in zo’n beruchte familie op te groeien.
Het proces is bijna ten einde. De raadslieden mogen hun argumenten op 21 januari nog een keer kracht bijzetten. Het allerlaatste woord is dan aan Holleeder zelf. Op 24 juni heeft het hof de uitspraak gepland. Dan zal het duidelijk worden of de crimineel inderdaad voorgoed achter de tralies verdwijnt.
Laatste fase moordproces Willem Holleeder, advocaten gaan voor vrijspraakLees ook