De afgelopen periode ontving de politie meerdere meldingen van hondendiefstal. Zij waarschuwen baasjes nu extra alert te zijn en verdachte situaties te melden.
Ook geven ze tips hoe je als hondeneigenaar voorbereid op pad kunt gaan.
Hondendiefstal
Het gebeurt regelmatig dat honden het doelwit worden van ontvoeringen. Zo moesten de viervoeters van Lady Gaga eraan geloven, dook gestolen hond Max na een maand op in Duitsland en kwam hond Tycho er minder goed vanaf. Hoe vaak hondendiefstal precies voorkomt in Nederland, is echter onduidelijk. Daar worden geen cijfers over bijgehouden, meldt een woordvoerder van de politie Zeeland-West-Brabant aan RTLNieuws. Wel is bekend dat het afgelopen jaar in die regio vijftien aangiftes zijn gedaan. “Maar het zijn mogelijk nog meer gevallen”, aldus die politie, die erop wijst dat baasjes soms niet weten of hun hond is weggelopen of gestolen.
Vooral rashonden zijn populair onder de daders, waarvan niet bekend is of het om individuele gevallen gaat of een bende. “Vermoedelijk worden honden gestolen om te verhandelen”, aldus de politie. “We zien vaak dat een bepaalde periode een specifiek ras populair is. Een gezonde rasechte hond is dan zeer in trek, omdat pups van dit ras veel geld opleveren.”
Advies
Hoewel de politie aangifte doen altijd adviseert, leidt dit in de meeste gevallen niet tot een aanhouding. Daarvoor ontbreken aanknopingspunten om de zaak te onderzoeken. Om die reden geeft de politie baasjes tips mee: lijn je hond aan, chip de hond, wees alert en meld verdachte situaties. En nog een extra tip: doe je hond een – waterdichte – gps-tracker om.
De politie brengt ook advies uit om te voorkomen dat je een gestolen pup koopt. “Check of de fokker goed aangeschreven staat, controleer bij het kijken naar de pup of de ouders er zijn en of de leeftijd van het dier klopt.” Ook hier vraagt de politie een melding te maken, mocht je de situatie niet vertrouwen.