Directeur Frank Hoen van Amber Alert is woedend. Donderdagavond kondigde de politie uit het niets aan dat ze stoppen met de samenwerking.
Volgens Hoen gaat deze actie van de politie kinderlevens kosten.
Amber Alert
Amber Alert brengt sinds 2008 via een eigen systeem informatie over vermiste of ontvoerde kinderen razendsnel onder de aandacht van miljoenen burgers. Daar maakte de politie gebruik van, maar daar stoppen ze per 22 juli mee. Vanaf dan stappen ze volledig over op Burgernet, een samenwerkingsverband van gemeenten, burgers en politie.
Hoen voorziet daarin grote problemen. “Als je kind dan vermist raakt, heb je een probleem. Met name als het kind over de grens gaat. Wij werken in binnen- én buitenland, via reclameschermen, social media, snelwegborden, websites, tv en informatie bij pinautomaten. Ik vraag me af hoe ze dat met Burgernet willen doen, want dat werkt juist heel lokaal.”
Samenwerking
De beëindiging van de samenwerking valt Hoen rauw op zijn dak. De politie zegde het onaangekondigd stop. De reden heeft volgens hem niet met geld te maken. “De politie bouwt een nieuw systeem om vermissingen te integreren in Burgernet. Dat kost ook geld. Ik houd mijn hart vast, want we weten dat de politie en ict niet samengaan.”
Waarom de samenwerking dan wel wordt beëindigd? Volgens Hoen komt dat doordat ze bij Amber Alert te kritisch naar de politie zijn. “Maar we doen er alles aan om de samenwerking door te laten gaan. We zijn al in gesprek met de politiek. Vanuit die hoek klinkt ook een verontwaardigd geluid.”
Vermist of ontvoerd
Sinds het ontstaan van Amber Alert in Nederland zijn er dertig alerts uitgestuurd. Dat zijn er één à twee per jaar. Deze oproepen worden alleen verstuurd als het kind echt in levensgevaar is. “Van de duizenden kindervermissingen gaat dit over de top van de piramide: over kinderen die vechten voor hun leven.”
Het meest recente succesverhaal is van de vijftienjarige Celine. Zij was in oktober 2020 enkele dagen vermist, maar werd binnen een paar uur na het verzenden van het alert teruggevonden in het huis van een man (31). In 2018 werd er baby Hannah teruggevonden, nadat deze was ontvoerd uit een auto.
Reactie politie
Volgens de politie heeft de verandering geen invloed op de kwaliteit van de opsporing van vermiste kinderen. ‘Bovendien verlopen de vermissingsalerteringen straks efficiënter. De politie maakt zich in dit vitale proces los van individuele marktpartijen en krijgt meer controle over de alertering en opsporingsberichtgeving’, schrijft de politie op haar website.
In een telefonische reactie laat een woordvoerder van de politie nog weten dat zij nooit deze stap zouden maken, als ze de kwaliteit niet waarborgen. Ook zijn ze in onderzoek naar de mogelijkheden om het bereik van Burgernet nog groter te maken.