De politie doet onderzoek naar een tweet waarin een galg in verband wordt gebracht met demissionair minister Hugo de Jonge.
Dat bevestigt de politie na berichtgeving door Hart van Nederland.
Hugo de Jonge
Bij een demonstratie tegen de coronaregels zondagmiddag in Amsterdam was een houten galg te zien.
Daar doet de politie geen onderzoek naar. Een politiewoordvoerder zei dat het meenemen van een galg op zich niet strafbaar is als dat niet gekoppeld is aan bijvoorbeeld een bedreiging van een persoon.
In het Twitterbericht lijkt de gebruiker een foto van de galg in Amsterdam te delen, waarbij die tekstueel gekoppeld wordt aan de zorgminister, inclusief de hashtags #QRankzinnig en #3oktoberAmsterdam.
Galg
Het account van de gebruiker is inmiddels verwijderd, maar andere Twitteraars hebben het originele bericht vastgelegd. Het kan op veel verontwaardiging rekenen op social media.
De woordvoerder liet weten dat de demonstratie in Amsterdam rustig is verlopen. “We hebben twee aanhoudingen verricht: één voor belediging en één voor het afsteken van vuurwerk.”
Volgens de gemeente Amsterdam, die zich baseert op schattingen van de politie, hebben zo’n 25.000 mensen meegedaan aan de demonstratie. Het Onderzoeksbureau Strabo, dat op eigen initiatief een telling heeft gehouden, kwam uit op ongeveer hetzelfde aantal betogers.
Een galg neerzetten. Dat is pas krankzinnig. Doodwensen, bloed willen zien: waarom denken sommige mensen als ze kwaad zijn dat alles verantwoord is? Walgelijk gedrag. pic.twitter.com/nUyLbPIdsc
“Ik begrijp heel goed dat mensen willen demonstreren tegen de QR-code. Dat moet kunnen. Maar een galg meenemen is dom omdat het een geweldsdreigement is. Wellicht bedoelen de demonstranten dat met de coronamaatregelen de vrijheid wordt vermoord, maar in de regel wordt een galg opgevat als een dreiging met geweld en dat moeten we niet tolereren.”, aldus CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma.
Ongepast
De Amsterdamse VVD-fractievoorzitter Marianne Poot vindt de galg onsmakelijk.
“Demonstreren mag en is bijkans heilig in Amsterdam. Maar deze galg en de jodensterren is ongepast. Dit hoort niet thuis bij een demonstratie in Amsterdam. Ik hoop dat de burgemeester de organisatie aanspreekt. En dat de mensen die dit op hun geweten hebben niet meer mogen deelnemen aan een dergelijke demonstratie.”