Bij de boerenprotestacties op maandag zijn tot dusver zo’n tweehonderd boetes uitgedeeld, met name aan mensen die op de snelweg reden met trekkers.
Dat zei politiecommandant Willem Woelders bij talkshow Op1.
Boerenprotesten
Ook zijn er zeker zeven mensen aangehouden bij blokkades van distributiecentra in Friesland, werd later op de avond duidelijk. In het hele land werden volgens Woelders zo’n vijftien distributiecentra van supermarkten en meerdere snelwegen geblokkeerd.
Volgens de politiechef zijn grote problemen echter uitgebleven. “Het is niet tot grote ordeverstoringen gekomen”, zegt hij in een aparte verklaring. “Wel werd het op sommige plekken onrustig.”
Distributiecentra
Behalve boeren namen ook vissers en vrachtwagenchauffeurs deel aan de acties, aldus Woelders. Het ging volgens hem vooral om bliksemacties en om blokkades van distributiecentra. Overigens waren die maandagavond op sommige plaatsen nog aan de gang en weigeren boeren op die plaatsen te vertrekken.
In Heerenveen en Sneek is de ME ingezet bij dergelijke blokkades. In Sneek zijn daar vier mensen bij aangehouden en in Heerenveen drie.
Verkeershinder
Op de snelwegen waren er onder meer blokkades op of bij de A1, de A73, de A67, de A6 en de A28. Dat zorgde voor vertraging voor het verkeer en in sommige gevallen ging de weg helemaal dicht. Ook kwamen agrariërs met trekkers naar het Mediapark in Hilversum en een afvalwerkingsbedrijf in Hengelo.
Op provinciale wegen zorgden boeren ook voor verkeershinder. Op de N640 bij Etten-Leur kregen twintig mensen een boete omdat ze tegen de regels in met een landbouwvoertuig de weg op gingen. In Harlingen, IJmuiden, Den Helder en Lauwersoog blokkeerden vissers enige tijd de haven.
Politie
Ook bij blokkades in onder meer Woerden, Nieuwegein en Almere trad de politie op “vanwege de risico’s voor de openbare orde en de verkeersveiligheid”. In Utrecht verzamelden zich volgens de politie maandag tientallen boeren bij een distributiecentrum dat onder andere aan zorginstellingen levert. De actievoerders werd in de avond dringend verzocht weg te gaan en daar is gehoor aan gegeven.
Volgens Woelders was de politie snel ter plaatse waar er blokkades waren. “De landelijke vereniging van distributiecentra gaf de indruk dat de politie niet zou optreden. Maar dat is niet aan de orde. Het lokale gezag stuurt ons aan en dat is hier en daar ook gebeurd.” Op de meeste plekken was er volgens de politiecommandant “redelijke communicatie” mogelijk met de actievoerders.
Acties
Het is nog niet duidelijk voor de politie wat er de komende tijd aan mogelijke acties gaat gebeuren. “Wij blijven als crisisorganisatie gewoon paraat”, aldus Woelders. “De eenheden maken hun eigen plaatje voor de komende dagen op grond van de informatie die er ligt. Om eventueel snel te kunnen reageren op acties. Wij blijven dat op nationaal niveau ook volgen.”