Onderzoekers van Amsterdam UMC krijgen van het Diabetes Fonds en stichting Diabetes Onderzoek Nederland een miljoen euro voor onderzoek naar de rol van darmbacteriën bij diabetes type 1.
Zo hebben beide organisaties donderdag bekendgemaakt.
Stofwisseling
Uit eerder onderzoek bleek dat een fecestransplantatie (poeptransplantatie) mogelijk een belangrijke rol kan spelen in de strijd tegen de ziekte waar 120.000 Nederlanders aan lijden. Ze moeten zichzelf insuline toedienen om hun suikerstofwisseling op peil te houden.
In de darmen zitten veel bacteriën, gisten en virussen, het zogenoemde microbioom. Dit blijkt een rol te spelen bij de suikerstofwisseling en het immuunsysteem. Mensen met diabetes type 1 hebben een andere samenstelling van het microbioom. Ook hun immuunsysteem in de darmen ziet er anders uit.
Bij een fecestransplantatie krijgen mensen die aan diabetes type 1 hebben poep van een donor ingebracht. De ontlasting wordt ontdaan van voedingsresten, en gaat in verdunde vorm met een sonde in de neus naar de darmen. Het is pijnloos en de ontvanger ruikt en proeft er niets van.
Pas de privacy manager instellingen aan om dit YouTube item te kunnen bekijken.
Poeptransplantatie
“Door een poeptransplantatie willen we de functie van de alvleesklier van mensen met diabetes type 1 weer een beetje ‘oppoetsen’. Hiermee zouden we een patiënt een stabielere ziekte kunnen geven, met minder glucosepieken en -dalen en daardoor minder diabetescomplicaties.
Uiteindelijk kan dit mogelijk leiden tot een nieuwe behandeling, en hopelijk genezing of omkering van diabetes type 1, ook als mensen de ziekte al langer hebben. Ik ben hier heel erg optimistisch over”, zegt Nieuwdorp.