Het personeelstekort in veel sectoren neemt flink toe nu deuren weer geopend zijn. Hoewel dit in veel gevallen voor problemen zorgt – zoals bij ProRail – leidt het ook tot hogere lonen.
Personeelstekort leidt tot hogere lonen in veel sectoren
Dat blijkt uit recent afgesloten cao’s en een analyse van vacatureteksten door de ABN Amro.
Personeelstekort
Piet Rietman, de econoom van ABN Amro die onderzoek deed naar de zogeheten incidentele loonontwikkeling – alle loonstijgingen buiten de cao-afspraken om, zoals startsalarissen, promoties of hoger loon door meer uren – noemt de situatie uitzonderlijk. “De laatste jaren zijn dit soort incidentele loonontwikkelingen gemiddeld altijd negatief”, zegt hij tegen NOS. “De loonontwikkeling is voor het eerst in zeven jaar positief.”
Met name in de horeca spenderen werkgevers meer aan de lonen van hun werknemers. Iemand die in de bediening begon, kreeg vorig jaar juli gemiddeld 10,49 per uur. Inmiddels steeg dit naar 11,08 euro per uur, blijkt uit de vacatures die Rietman bestudeerde.
Goed nieuws
En dat is goed nieuws, volgens Rietman, want het betekent dat de komende jaren de cao-lonen gaan aantrekken. Deze ontwikkeling was al te merken in juli, toen twintig nieuwe cao’s werden afgesloten. Gemiddeld liggen de loonafspraken daarin 2,3 procent hoger dan het jaar ervoor, blijkt uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN.
AWVN geeft aan dat deze voorzichtige stijgingen ook te maken hebben met krapte op de arbeidsmarkt. De tekorten maken de onderhandelingspositie van werknemers sterker. Toch moet men een kleine kanttekening plaatsen: de afgesloten loonsverhogingen in cao’s zijn nog altijd lager dan voor de coronacrisis.
Tot oktober problemen met dienstregeling NS door personeelstekort bij ProrailLees ook