De strenge lockdown zoals die nu geldt, wordt verlengd tot en met dinsdag 9 februari. Dat meldt minister-president Mark Rutte dinsdag in de corona-persconferentie.
“We hebben geen andere keus”, laat Rutte weten.
De strenge lockdown zoals die nu geldt, wordt verlengd tot en met dinsdag 9 februari. Dat meldt minister-president Mark Rutte dinsdag in de corona-persconferentie.
“We hebben geen andere keus”, laat Rutte weten.
Het kabinet heeft ‘grote zorgen’ over de gemuteerde variant van het coronavirus die over is komen waaien uit het Verenigd Koninkrijk. De minister-president noemt de berichten daarover uit Londen en ook uit Ierland ‘alarmerend, en dat is nog zwak uitgedrukt’.
Ook minister Hugo de Jonge verwacht dat deze mutatie de overhand gaat nemen. Het kabinet heeft mede daarom besloten de huidige lockdown met drie weken te verlengen, bevestigt Rutte.
Het kabinet geeft mogelijk volgende week meer duidelijkheid over wanneer de basisscholen en kinderopvangcentra weer open kunnen. De premier hoopt dat dan meer bekend is over de vatbaarheid van basisschoolkinderen voor de Britse variant. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Eerder leken kinderen op de basisschool nauwelijks een rol te spelen in de verspreiding van het virus.
“Het eerste wat we weer willen openen zijn de scholen, en dan hebben basisscholen prioriteit”, zegt de premier. “Maar dat kan alleen als de cijfers het toelaten.” Op z’n vroegst kunnen basisscholen en kinderopvangcentra op 25 januari weer open.
Op middelbare scholen moeten leerlingen waar mogelijk weer 1,5 meter afstand tot elkaar gaan houden. Middelbare scholieren moeten op dit moment al wel 1,5 meter afstand houden tot volwassenen, maar niet tot elkaar. Eerder moesten ze dat nog wel, maar die maatregel werd in de zomer losgelaten.
De maatregel geldt de komende weken alleen voor eindexamenleerlingen. Zij zijn de enigen die nog naar school gaan. Andere klassen volgen vanwege de lockdown thuisonderwijs.
Het kabinet kijkt begin volgende week opnieuw naar de mogelijkheid om een avondklok in te voeren. Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd met spoed een advies uit te brengen over ‘wat die maatregel ons op kan leveren’. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijke alternatieven.
Een uitgaansverbod voor de late avond en nacht is een ‘ingrijpende maatregel’, erkent Rutte, maar het zou kunnen helpen het aantal contacten en daarmee de verspreiding van het virus te verminderen. “We willen zolang de lockdown duurt het maximale doen”, aldus de premier.
Daarnaast vraagt Rutte Nederlanders om thuis te blijven en niet naar het buitenland te gaan. In ieder geval tot en met maart. Hij zegt dat alleen reizen met ‘een dringend familiekarakter’ of ‘zwaarwegend economisch belang’ door moeten gaan.
Lees ook
Hugo de Jonge waarschuwt: ‘Echt nog een paar ferme maanden voor de boeg’
Zorgminister Hugo de Jonge liet dinsdagmiddag al weten ervan uit te gaan dat we ‘echt nog een paar ferme maanden voor de boeg hebben’. “We zijn begonnen met de vaccinatie. Dat is een hoopvol gegeven, maar we mogen er niet uit afleiden dat we er al bijna zijn”, zei De Jonge voorafgaand aan het crisisberaad van het kabinet over de coronacrisis.
2 februari gaat het kabinet kijken wat er vanaf 9 februari kan. “Het moet echt stap voor stap”, geeft de premier aan.