Vandaag gaan de eerste openbare verhoren van start door de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de gaswinning in Groningen.
De eerste week komen vooral gedupeerden aan het woord.
Vandaag gaan de eerste openbare verhoren van start door de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de gaswinning in Groningen.
De eerste week komen vooral gedupeerden aan het woord.
De parlementaire enquête is het zwaarste middel van de Kamer, omdat de commissie bijvoorbeeld betrokkenen onder ede kan horen en documenten kan opeisen. De commissie vorderde zo al 600.000 documenten bij 47 organisaties als “ministeries, oliemaatschappijen, regionale overheden en betrokken kennis- en toezichtinstellingen”.
Volgens commissievoorzitter Tom van der Lee laten de eerste verhoren zien “wat de gaswinning voor Nederland heeft betekend”. Maar ook vooral “hoe ontwrichtend de gevolgen ervan kunnen zijn”.
Ook Hilda Tomas, wie LINDA.nl eerder sprak, kampt met de gevolgen van de gaswinning. Ze woonde lange tijd in een huis in het Groningse Loppersum dat door meerdere aardbevingen onveilig was geworden. Na jaren en stapels papierwerk is ze ondertussen in haar gloednieuwe huis getrokken.
Maar de opening van de parlementaire enquête haalt veel oud zeer naar boven. “Het zit bij mij nog steeds hoog. Toen ik de eerste gedupeerde hoorde spreken, raakte dat me gewoon weer heel erg.” Vooral de onrechtvaardigheid zit Hilda dwars. “De impact daarvan is echt heel groot.”
In eerste instantie verwacht Hilda niet dat de parlementaire enquête veel op zal leveren. “Het is wat mij betreft vergelijkbaar met de toeslagenaffaire. De aanpak van de overheid schort aan alle kanten en ze zijn bang om gedupeerden een euro te veel uit te keren.”
Hilda noemt de huidige aanpak bureaucratisch en mist empathie. “Ik heb zoveel mensen om me heen die nog wachten op versterking van hun huis en die net als wij in stress en onzekerheid leven. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar de situatie is echt heel erg.”
Ze snapt dat als je het zelf niet hebt meegemaakt, dat het dan lastig is om te begrijpen wat voor impact het heeft. “Daarom hoop ik dat het kabinet dit keer écht luistert naar de gedupeerden. Dat iedereen die een beslissing moet maken over Groningen onze zorgen serieus neemt. We missen die menselijkheid.”
De aanpak van de aardgaswinning in de noordelijke provincie is namelijk nog altijd een langslepend proces. “Ik hoop dat er snel een oplossing komt, er moeten namelijk nog 27.000 huizen versterkt worden. De afgelopen tien jaar zijn er 2500 huizen versterkt. Als we in dat tempo doorgaan, duurt het nog honderd jaar voordat alle gedupeerden weer in veiligheid leven”, aldus Hilda.
De commissie heeft duidelijk willen aangeven vanaf de start goed te luisteren naar de gedupeerden van de aardbevingen als gevolg van de jarenlange gasboringen in de provincie.
Later in de week komen onder meer wetenschappers, toezichthouders en rijksambtenaren aan bod en vertegenwoordigers van de NAM en Shell. Woensdag komt ook Annemarie Jorritsma, minister van Economische Zaken en vicepremier van 1998 tot 2002, aan het woord.
Al jaren beheersen aardbevingen het leven van Hilda: 'Het kruipt onder je huid'Lees ook