Bijna iedereen heeft de pijnstiller wel in huis: paracetamol. Je kunt hem immers zonder recept krijgen. Toch is het witte pilletje niet altijd zo onschuldig.
Tenminste, als je hem niet gebruikt zoals voorgeschreven.
Overdosis paracetamol
“Op de spoedeisende hulp van het Erasmus MC komt er elke paar dagen wel iemand met een mogelijke paracetamoloverdosis. Het is landelijk de meest voorkomende vergiftiging in Nederland”, vertelt Corine Bethlehem, toxicoloog van het Erasmus MC, aan Hart van Nederland.
Maar wanneer is er sprake van een overdosering? “Hoeveel te veel is, verschilt per persoon.” Hiervoor gebruiken we een rekensom. Als je meer dan 150 milligram per kilogram lichaamsgewicht inneemt, dan loop je het risico op schadelijke effecten.”
Giftige stof
Je moet je als volwassene aan de aanbevolen dagdosering houden die op de verpakking geschreven staat. Dan gaat het om zes tabletten per dag.
De pijnstiller is een lichaamsvreemde stof die je lichaam graag weer snel naar buiten wil werken. “Het lichaam zet een deel van de paracetamol om in een giftige stof, maar in je eigen lijf zit ook een voorraad antigif.”
Je lever probeert de giftige stof onschadelijk te maken. Dit zorgt ervoor dat je bij een normale dagdosering geen schade toebrengt aan het lichaam.
Lever-of nierfalen
“Je lever zet met de antistof de giftige stof weer om in iets onschuldigs”, vertelt Dylan de Lange, intensivist-toxicoloog van het UMC Utrecht. Neem je te veel paracetamol in, dan kan het schadelijk worden. Je maakt dan namelijk langzaam je levercellen kapot.
“Als je lever- of nierfalen hebt, is er een heel groot probleem in je lijf. Je kan geen stoffen meer afbreken, bloed niet meer stollen of je lichaam zuiveren. Je gaat jezelf vergiftigen en dat kan leiden tot overlijden”, aldus Bethlehem.
Wat moet je doen bij een overdosering? Bel de huisarts of ga naar het ziekenhuis. Daar kan een antistof gegeven worden. “Als je te laat bent, is de schade onherstelbaar.”
Worstel je met suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand anders? Praat er dan over. Bel 113 of ga naar www.113.nl. Stichting Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar.