‘Even een hotelletje boeken’ is voor veel mensen al niet meer de normale gang van zaken. Wie een appartement of hotelkamer boekt, moet daar tegenwoordig flink voor in de buidel tasten. En daar komt – door de btw-verhoging op logies – nóg eens een smak geld bij.
Prijzen voor een overnachting in hotel of appartement gaan flink stijgen
“Een hotelovernachting is voor de meeste mensen een luxeproduct”, vertelt Sjuk Akkerman aan LINDA.
Btw-verhoging op logies
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de nieuwe coalitie stelt een verhoging van btw-tarief voor logies van 9 procent naar 21 procent voor. Een snelle rekensom leert ons dat dit een verhoging van 12 procent is. Overnachtingen buitenshuis worden daardoor extra prijzig. Het extra bedrag wat de eigenaren van hotels en appartementen aan de belastingdienst moeten betalen, wordt hoogstwaarschijnlijk aan de gast doorberekend. Het moet toch ergens vandaan komen.
“Het is natuurlijk de vraag of het echt doorgaat, maar de coalitie heeft dit nu voorgesteld. Deze btw-verhoging zal dan vanaf 2026 van kracht zijn”, vertelt Sjuk Akkerman, Senior Sector Banker Services & Leisure bij ING Business, Banking aan LINDA.
Hoteleigenaren hebben geen keuze
Deze btw-verhoging heeft een prijsstijging van overnachtingen als gevolg. Iets wat volgens Akkerman in de portemonnee van veel Nederlanders voelbaar gaat zijn. Helaas is het niet anders, want hoteleigenaren hebben hun geld hard nodig.
“Hoteleigenaren hebben net als elke ondernemer financiële ruimte nodig. Denk aan middelen om te investeren en hotels up to date te houden, maar ook om te investeren in verduurzaming en innovatie.”
Luxeproduct
Wanneer de prijzen omhoog gaan, kan een hotelovernachting voor sommige mensen geen optie meer zijn. Het is immers een luxeproduct waar je sneller op bezuinigt dan de wekelijkse boodschappen of een kappersbezoek. “Het kan zijn dat een groep mensen dan aangeeft: het wordt mij te duur.”
“Een andere impact kan zijn dat er door de prijsstijging minder toeristen in Nederland verblijven, met een daling in het toerisme tot gevolg. De btw in landen als België en Duitsland ligt immers lager en kunnen daardoor goedkoper zijn. Dat is ook iets wat speelt.”
Trucjes om geld te besparen
Om toch nog die hotelervaring mee te pakken, heeft Akkerman een aantal tips om wat euro’s te besparen op je boeking. “Probeer rechtstreeks te boeken, dus niet via een vergelijkingssite. Hotels hanteren vaak de beste prijzen op hun eigen website.”
Ook raadt hij aan om zelf prijzen te blijven vergelijken. Zo kan het aanpassen van de aankomst- en vertrekdatum een behoorlijk verschil maken. “En je kunt natuurlijk een minder luxe hotel uitkiezen. Kies in plaats van een hotel met 4 of 5 sterren voor een 3-sterrenverblijf.”
Inchecken maar: dit hotel en bijbehorende activiteiten wil je kennenLees ook