Een kind krijgen verslechtert de arbeidspositie van de vrouw. “We zien in Nederland dat het inkomen van moeders bijna halveert in de eerste jaren na de geboorte van het kind, terwijl het inkomen van vaders redelijk stabiel blijft”, vertelt Justus van Kesteren, onderzoeker SEO economisch onderzoek, aan het AD.
Voor het onderzoek werden groepen mannen en vrouwen vergeleken. De ene groep kreeg net voor 1 juli 2020 een kind, de andere groep net na deze datum.
Loonkloof
Verkleint het aanvullend verlof de inkomensverdeling in het gezin? Volgens Van Kesteren gaat het inkomensaandeel van de vrouw omhoog. Als een vader gebruikmaakt van het aanvullend verlof, krijgt hij nog maar 70 procent van het ‘normale’ loon uitgekeerd. Het aandeel van de vrouw gaat dus omhoog in het gezin, al verandert het loon niet qua hoogte. De loonkloof wordt dus wél kleiner, maar volgens Van Kesteren verdwijnt dit effect na drie maanden weer.
De Wieg is mede ingevoerd om de rol van de vader bij de opvoeding van het kind groter te laten zijn, naast het zorgen van een betere arbeidspositie voor vrouwen. Volgens Van Kesteren zijn sommige bedrijven huiverig bij het aannemen van vrouwen in een bepaalde levensfase. Van Kesteren denkt dat door de komst van de Wieg hier een verschuiving in plaats zal gaan vinden, omdat mannen ook meer gebruik zullen gaan maken van verlof.