Door het lerarentekort in combinatie met het coronavirus moeten ouders, hun werkgevers en scholen zich weer voorbereiden op thuiszittende kinderen.
Dat verwacht Stichting Voor Werkende Ouders.
Door het lerarentekort in combinatie met het coronavirus moeten ouders, hun werkgevers en scholen zich weer voorbereiden op thuiszittende kinderen.
Dat verwacht Stichting Voor Werkende Ouders.
De reden hiervoor is het aantal stijgende meldingen dat door ouders wordt gedaan bij het meldpunt. Leerkrachten, docenten en pedagogisch professionals in de kinderopvang mogen namelijk niet werken bij ziekteverschijnselen. Ze moeten zelfs thuis wachten op de uitslag van een coronatest. In zo’n geval worden – vanwege het personeelstekort – klassen en groepen naar huis gestuurd.
“Vandaag was dat al het geval. In Nijmegen is een middelbare school gesloten omdat er drie besmettingen zijn vastgesteld. Als er geen oplossing komt voor deze kinderen, ontstaan enorme achterstanden”, aldus Renate Tromp van Stichting Voor Werkende Ouders.
Een probleem dat alleen maar groter lijkt te worden. Werkende Ouders waarschuwt daarom ouders en hun werkgevers dat dit probleem de aankomende maanden vaker zal voorkomen. En dat is ook voor de ouders een obstakel. Want de druk op ouders om werk te combineren met een peuter op schoot of een zeurende puber wordt hiermee alleen maar groter.
Marjet Winsemius, directeur van Stichting Voor Werkende Ouders, uit dan ook haar zorgen. “Uit onderzoek onder onze achterban blijkt dat ouders tijdens de lockdown de druk van thuisonderwijs, zorg en werk als extreem zwaar hebben ervaren. Het aantal meldingen van ouders over hun kinderen die weer thuis zitten stijgt nu weer. En de herfst moet nog beginnen. Het heeft ook gevolgen voor hun werkgevers en daarmee BV Nederland.”
Wat ook een lastig aspect is, is dat veel scholen niets geregeld hebben als de kinderen door (mogelijke) besmetting thuis komen te zitten. Winsemius noemt het zelfs zorgelijk. “Als je kind echt langer thuis komt te zitten en de school heeft niets geregeld, dan loopt je kind een achterstand op ten opzichte van de klas. Hoe ze dat moeten inhalen, is dan nog maar de vraag. Scholen moeten dit echt gaan regelen.” Tromp sluit zich daarbij aan. “Scholen moeten een parallelonderwijs ontwikkelen. Door te digitaliseren – waar de meeste scholen toch al mee bezig zijn – is er geen man over boord als een docent ziek is. Geef één docent Nederlands bijvoorbeeld een dag per week de tijd om online lessen op te nemen. Dan kunnen zowel de kinderen, die om wat voor reden dan ook thuis komen te zitten – van nu en in de toekomst worden voorzien van scholing. En daar kan het ministerie van Onderwijs ook best een steentje aan bijdragen. Ouders kunnen niet langer thuiszitten zonder plan.”
Volgens Werkende Ouders is het dan ook van belang dat werkgevers meedenken met hun werknemers. “Verlof- en vakantiedagen zijn in veel gevallen al opgenomen. Ouders zitten met hun handen in het haar hoe ze het nu weer op moeten lossen”, aldus Winsemius. “In Belgie is er speciaal corona-ouderschapsverlof geregeld om het te kunnen bolwerken. Dat zou in Nederland ook een goede oplossing zijn.”
Lees ook
Thuiswerken kost je ‘honderden euro’s meer per jaar’