Ouders in ons land willen lang niet allemaal dat hun kinderen schoollunch krijgen, zoals in sommige andere Europese landen gebeurt.
Dat blijkt uit een peiling van journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) en stichting Ouders & Onderwijs.
Schoollunch
Een kleine duizend moeders en vaders van basisscholieren vulden een vragenlijst over eten op school in. Daarvan is 38 procent tegen, 44 procent vóór en de rest weet het niet. Van de 38 procent die er niet voor te porren is, zegt 64 procent zelf te willen bepalen wat hun kind eet. Ook zijn er mensen die problemen zien door allergieën en die bang zijn dat hun kind niet genoeg zal krijgen.
Voorstemmers zien een meerwaarde in een lunch op school, met name voor kinderen van arme ouders. ‘Ik zou zeker kijken naar hoe kinderen die in armoede leven een gezonde lunch en tussendoortje op school kunnen krijgen. Om stigma tegen te gaan is het fijn dat je schoolbreed gezond eten aanbiedt’, schrijft een van de deelnemers. De ouders die een gezonde schoollunch willen, zijn ook bereid om daarvoor de portemonnee te trekken.
Uit de peiling komt verder naar voren dat bijna alle kinderen, negen van de tien, tussen de middag op school eten. “De helft van de ondervraagde ouders geeft desgevraagd aan dat hun kind een kwartier krijgt voor het middageten. Twee derde meent dat de lunchtijd niet altijd voldoende is voor hun kind”, aldus de onderzoekers.
Ze halen een ouder aan: “De kinderen moeten het eten naar binnen schrokken in een recordtempo en dat gebeurt ook niet in alle rust: de tv staat aan.”
Europa
In de meeste Europese landen kunnen kinderen gratis (warm) lunchen op school, zoals in Frankrijk, Duitsland Spanje, Portugal en Tsjechië. Het varieert van volkoren boterhammen met vruchten en een glas melk tot een warme lunch met aardappel, vlees en groenten. Het is in de meeste landen echter niet verplicht de schoollunch te eten.
In Zweden en Finland is het wel verplicht, waar kinderen al meer dan 65 jaar iedere dag van een gratis schoollunch worden voorzien. In beide landen financiert de overheid het eten. Zo betaalt de Zweedse overheid jaarlijks zo’n 335 miljoen euro om alle kinderen een gratis gezonde schoollunch te kunnen bieden, ongeacht inkomensverschillen van ouders.