Studenten zijn financieel afhankelijker geworden van hun ouders. Ze blijven vaker thuis wonen en hun ouders dragen gemiddeld meer bij.
Dat blijkt uit het meest recente onderzoek van budgetvoorlichter Nibud.
Studenten zijn financieel afhankelijker geworden van hun ouders. Ze blijven vaker thuis wonen en hun ouders dragen gemiddeld meer bij.
Dat blijkt uit het meest recente onderzoek van budgetvoorlichter Nibud.
Het instituut zegt dat ruim twee derde van de studenten geld ontvangt van hun ouders. Ze krijgen gemiddeld 211 euro per maand om hun inkomen aan te vullen zodat ze rond kunnen komen.
Wat het Nibud ook opvalt is dat studenten, mede door het leenstelstel, langer thuis blijven wonen. Hun ouders nemen tegelijkertijd meer kosten voor hun rekening dan eerst. In 2017 ontving 58 procent geld van hun ouders, vier jaar later was dat 68 procent.
Studenten houden niet alleen maar hun hand op bij hun ouders. Ze zijn zelf ook meer gaan werken uit angst om later opgescheept te zitten met een fikse studielening.
“Het Nibud ziet dat het leenstelsel een te grote afhankelijkheid van ouders veroorzaakt,” stelt Nibud-directeur Vliegenthart. “Het stelsel gaat ervan uit dat ouders kunnen bijdragen, maar met een inkomen rond anderhalf keer modaal is dat nog heel lastig. Studenten met draagkrachtige ouders kunnen studeren zonder te hoeven lenen, anderen beginnen hun loopbaan met een financiële achterstand”, zegt Vliegenthart.
Het Nibud pleit daarom voor aanpassingen in het studiefinancieringsstelsel. “Iedereen kan studeren met studiefinanciering, maar er ontstaat na afloop een grotere ongelijke situatie dan noodzakelijk is.”
De directeur zegt dat studenten op dit moment veel later financieel zelfstandig worden dan vroeger. “Studeren betekent ook dat je leert hoe je je eigen zaken moet regelen, dat je zelfstandig wordt, zodat je met voldoende bagage en zonder hoge schuld op de arbeidsmarkt verschijnt,’ aldus Vliegenthart.
Lees ook
Studenten financieel afhankelijker van ouders, en dat leidt tot stress
Voorkomen
Woordvoerder Karin Radstaak van het Nibud begrijpt dat ouders graag willen voorkomen dat hun kinderen een enorme studieschuld opbouwen. “Dat is ook de reden dat wij hier aandacht voor vragen.”
Mocht je als ouder de middelen hebben om je kind financieel te ondersteunen, dan is het volgens Radstaak verstandig om geen rekeningen voor je kind te betalen. Geef dan gewoon geld. “Dan leert jouw kind zelf welke kosten iedere maand terugkomen. Dat is een stap op weg naar financiële onafhankelijkheid.”
En dat is heel belangrijk, want vanaf 18 jaar geleden er andere regels. “Ze zijn dan zelf verantwoordelijk voor bijvoorbeeld verkeersboetes, moeten hun eigen zorgverzekering bekostigen en ouders kunnen niet meer meekijken op de bankrekening. En vanaf 18 mag je rood staan en een creditcard aanvragen. Het is daarom belangrijk dat je voor die tijd het gesprek aangaat over geld en ze leert hoe ze zelf rondkomen.”
Lees ook
Minder studenten beginnen aan master sinds invoering leenstelsel