Ouders kunnen vanaf dinsdag met betaald ouderschapsverlof. Wie minder dan een jaar geleden een kind heeft gekregen kan negen weken verlof opnemen, waarbij 70 procent van het salaris wordt doorbetaald.
LINDA.nl legt uit hoe het werkt.
Verlof
Het nieuwe verlof komt bovenop de bestaande verlofregelingen, zoals het partnerverlof en kraamverlof. Vrouwen hebben recht op zes weken zwangerschapsverlof en tien weken bevallingsverlof, waarvan zes weken direct na de bevalling en aaneengesloten opgenomen moet worden. De overige vier weken mag je flexibel verdelen over dertig weken. Het zwangerschaps- en bevallingsverlof worden honderd procent vergoed.
Partners konden al een geboorteverlof van vijf dagen opnemen, wat honderd procent wordt vergoed. Daarnaast is er ook nog het aanvullend geboorteverlof van vijf weken. Dit moet binnen een halfjaar na de geboorte worden opgenomen, en hiervan wordt zeventig procent vergoed.
Samen hebben ouders recht op ouderschapsverlof. Dat is in totaal 26 keer het aantal uur dat je wekelijks werkt tot het kind acht jaar is. Dit bestond al, maar was eerder nog onbetaald. Vanaf dinsdag kunnen beide ouders binnen het eerste jaar na de geboorte maximaal negen weken zeventig procent betaald krijgen. Gebruik je deze niet, dan komen ze automatisch in je je onbetaalde verlofsaldo terecht. Afhankelijk van je CAO of werkgever kan het ouderschapsverlof ook honderd procent doorbetaald worden.
FNV
FNV-bestuurder Bas van Weegberg is blij met de nieuwe regeling. Volgens hem zorgt die voor “meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen”, maar ook voor “een betere balans tussen werk en privé”.
De vakbondsman ziet wel problemen voor gezinnen met lagere inkomens. “Die kunnen vaak niet met 30 procent minder rondkomen. We roepen werkgevers op om het verlof aan te vullen tot 100 procent.” Liever ziet hij dat het kabinet de verlofregeling aanpast, waardoor iedere ouder honderd procent wordt gecompenseerd.
Aanvragen
Wil je ouderschapsverlof aanvragen? Doe dit dan minstens twee maanden voordat het verlof ingaat, schriftelijk bij je werkgever. Je moet dan ook opgeven hoe je het verlof wil opnemen. Je werkgever mag het ouderschapsverlof niet weigeren. Wel mag hij of zij de verdeling van je werkuren weigeren als dit het bedrijf ernstig in de problemen brengt.
Jullie kunnen dan samen tot een andere verdeling komen. Wanneer je er samen niet uitkomt, kun je als werknemer naar de rechter stappen.