Afgelopen dagen konden we niet om het zorgelijke nieuws heen: orkaan Milton was in aantocht. Ondertussen is de tropische wervelstorm aan land gekomen in Florida en wordt het spoor van verwoesting dat is aangericht steeds zichtbaarder.
Florida getroffen door verwoestende orkaan, kan dat ook in ons land? Deze expert legt het uit
LINDA. vraagt zich af of er een kans is dat ook wij in Nederland binnenkort te maken krijgen met orkanen.
Het ontstaan
Volgens meteoroloog en weerpresentator Jordi Huirne begint een orkaan als een groepje onweersbuien die rustig om elkaar heen draaien. “Deze wolken worden voortdurend gevoed met meer warmte, vocht en energie uit de warme zee. Deze warme, vochtige lucht stijgt dan vanuit zee op en creëert een lagedrukgebied.”
Huirne: “Het lagedrukgebied kan vervolgens uitgroeien tot een tropische storm. Wanneer windkracht twaalf wordt bereikt is er sprake van een orkaan. Dat is eigenlijk een superstorm met vaak een diameter van ruim 1000 kilometer. In het midden van de storm bevindt zich het oog. Daar is het rustig en schijnt de zon.”
Orkanen in Nederland
Op dit moment is het volgens Huirne nog niet mogelijk dat een orkaan een bezoek brengt aan ons land. “Een orkaan kan ontstaan in gebieden waar het zeewater 27 graden of warmer is, met uitzondering van de evenaar. Ook mag er op grote hoogte maar weinig wind staan.”
“Gezien het zeewater boven de Noordelijke Atlantische Oceaan verder naar het noorden te koud is, zullen orkanen die de oversteek maken richting Europa, en dus Nederland, snel afzwakken”, zegt de meteoroloog. “Warm zeewater van tenminste 27 graden is immers de voedingsbron van een orkaan. Ook staat er in onze omgeving vaak een harde wind op grote hoogte, waardoor de orkaan uit elkaar wordt getrokken.”
Zo verloor ook ex-orkaan Kirk de afgelopen dagen veel kracht boven het koude zeewater. “De orkaan transformeerde tot een gewone stormdepressie.” Toch veroorzaakte de storm problemen in Spanje, Frankrijk en Duitsland.
Klimaatverandering
Volgens Huirne zorgt klimaatverandering voor de uitbreiding van het gebied waar orkanen kunnen voorkomen. “Uit wetenschappelijk onderzoek van het KNMI blijkt dat dit in een warmer klimaat vaker kan leiden tot ‘afzwaaiers’. Dit zijn tropische orkanen die vrijwel direct na hun ontstaan richting het noorden trekken. Deze kunnen in afgezwakte vorm vaker Europa bereiken. Ook valt bij elke graad opwarming zeven procent meer regen.”
Toch is er dus geen reden voor paniek. Huirne: “Omdat de Noordzee nog lang geen 27 graden warm is, hoeven wij in Nederland voorlopig dus niet bang te zijn voor orkanen. Ex-orkanen kunnen in de toekomst daarentegen wél vaker voor stormachtig weer zorgen met veel wind en regen.” Dit zagen we woensdag toen ex-orkaan Kirk Nederland onstuimig weer bracht.
Orkaan Milton teistert Florida: tornado’s eisen levens en miljoenen zonder stroomLees ook