Het personeelstekort in ziekenhuizen om het coronavirus te bestrijden is nog steeds een probleem, meldt de ‘NOS’.
“Opplussen gaat moeizamer dan we dachten”, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care.
Blik verpleegkundigen
Artsen en ziekenhuizen zeiden eerder deze week nog voorbereid te zijn op de tweede golf van het coronavirus. Dat blijkt enkel de manier van behandelen te betreffen.
Na een rondgang van NOS blijkt dat ziekenhuizen moeite hebben om meer personeel in te zetten. Gommers: “We hadden gehoopt dat we, om het oneerbiedig te stellen, een blik verpleegkundigen konden opentrekken.”
Intensive Care
De landelijke capaciteit van ic’s is wel volgens afspraak opgeschaald, meldt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Coronapatiënten worden nu bijvoorbeeld al eerder overgeplaatst naar ziekenhuizen in andere regio’s om zo de zorgdruk laag te houden.
“Maar het is voor alle ziekenhuizen een hele uitdaging en dan kom je snel op het afschalen van de reguliere zorg”, zegt Kuipers.
Het probleem is nu niet zozeer op de intensive care, maar voornamelijk op de reguliere afdelingen waar verpleegkundigen een grote hoeveelheid coronapatiënten moeten opvangen.
Een opleiding tot zorgverlener op de ic duurt achttien maanden en is dus geen haalbare optie om meer zorgverleners in de ziekenhuizen te krijgen. Voormalig verpleegkundigen worden nu teruggevraagd, maar ook dat wil niet lukken.
Het UMC in Utrecht heeft maatregelen getroffen waarbij verpleegkundigen in de medium care, de OK en op de kinderafdeling kunnen bijspringen als ic-verpleegkundigen.