Het demissionaire kabinet houdt serieus rekening met een opleving van corona in het najaar. ‘Het is een reëel scenario dat oplevingen zullen plaatsvinden’, schrijft zorgminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.
Kabinet vindt opleving van corona in het najaar ‘reëel scenario’
Volgens hem zal alles worden gedaan om een nieuwe (gedeeltelijke) lockdown te voorkomen.
Opleving van corona
Hoe ernstig een opleving wordt, hangt af van de mate waarin vakantiegangers een virus mee terugnemen naar Nederland. Bij veel landen moeten reizigers zich laten testen of gevaccineerd zijn, en soms ook in quarantaine gaan. Toch is er kans dat mensen het virus onder de leden hebben.
Ook de tegen die tijd bereikte vaccinatiegraad onder de bevolking is van invloed op het opnieuw oplaaien van het virus. Net als de mate waarin vaccins bescherming bieden tegen mutanten die mogelijk nóg besmettelijker zijn.
Lees ook
WHO: Delta-variant corona op weg wereldwijd dominant te worden
Monitoren
Het kabinet zal daarom het virus en de besmettingshaarden intensief blijven monitoren en de huidige middelen daarvoor veelal in stand houden. Zo zal de basis-testcapaciteit tot en met februari 2022 op peil blijven met mogelijkheden om die snel op te schalen als het nodig is, aldus De Jonge.
Ook moeten de testen laagdrempelig zijn voor iedereen. Dat houdt in dat voldoende testlocaties dichtbij woongebieden openblijven, en waar nodig mobiele testlocaties worden ingezet.
Blijven testen
Ook het bron- en contactonderzoek van de GGD blijft grotendeels overeind. Op die manier komen lokale uitbraken snel in beeld of een opleving van corona onder bijvoorbeeld jongeren snel in beeld.
De deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) adviseren ook gevaccineerden te blijven testen als zij klachten hebben die kunnen wijzen op corona.
Lees ook
Ook kwetsbare kinderen vanaf 12 jaar en ouder krijgen eind juni uitnodiging voor vaccinatieafspraak