Bij het treinongeluk op het spoor bij Voorschoten is één dode gevallen. Negentien mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Hoeveel zwaargewonden er zijn, is niet bekend.
Alle nieuwe ontwikkelingen volg je in dit artikel.
Bij het treinongeluk op het spoor bij Voorschoten is één dode gevallen. Negentien mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Hoeveel zwaargewonden er zijn, is niet bekend.
Alle nieuwe ontwikkelingen volg je in dit artikel.
Een nachttrein van de NS die dinsdagochtend vanuit Leiden onderweg was naar Den Haag ontspoorde rond 03.25 uur na een botsing met bouwmateriaal op het spoor bij Voorschoten. Het gaat om een bouwkraan van BAM.
Er werd in de nacht door het bedrijf aan het spoor gewerkt, het ging om gepland onderhoud. Bij het ongeval was ook een goederentrein betrokken. Wat er precies is gebeurd, is nog niet bekend.
Door de botsing kwam het voorste deel van de passagierstrein in het weiland terecht, het middelste gedeelte raakte op zijn kant naast het spoor. In het achterste gedeelte van de trein woedde na het ongeluk een brand. Specialisten zijn volgens de veiligheidsregio de hele dag bezig om de trein veilig te stellen.
In de trein zaten zo’n vijftig passagiers, waarvan er zo’n dertig gewond raakten. Negentien mensen zijn na het treinongeval bij Voorschoten gewond naar het ziekenhuis gebracht. Ook zijn er enkele slachtoffers ondergebracht bij omwonenden van het spoor. Over de aard van de verwondingen is nog niet veel bekend.
Een persoon is door het ongeval overleden. Het dodelijke slachtoffer is een werknemer van BAM. Dat bevestigt een woordvoerder van BAM aan NRC. Meer is er nog niet bekend over het slachtoffer.
De machinist van de NS-passagierstrein is ook gewond geraakt en zou meerdere botbreuken hebben. De machinist van de betrokken goederentrein is in orde, meldt DB Cargo.
Na het treinongeval kwamen mensen schreeuwend de trein uit, vertelt een buurtbewoner die getuige was tegen het ANP. Hij hoorde twee keer een klap. “Ik keek naar buiten en zag lichtflitsen”, aldus de man. Het AD sprak boer Freek, die naast de plaats van het ongeluk woont. “Sommigen hadden verwondingen aan hun hoofd, anderen aan hun been. Eén vrouw had last van haar buik. We hebben stoelen gepakt en in de stal neergezet zodat ze konden opwarmen.”
De NOS sprak met één van de passagiers van de nachttrein, Anwar Akrouh (20). “Het leek wel een film, het licht viel uit, het werd donker. Ik zag drie gewonden. Iemand schreeuwde, dat was de machinist. Ik heb ook iemand geholpen die erg veel pijn had. We belden 112, de hulpdiensten waren er na 10 minuten. Het was enorm intens. Heel lieve omwonenden hebben ons geholpen, heel veel dank daarvoor.”
Fotograaf na treinongeluk Voorschoten: 'Moeten zeker vijftig ambulances zijn geweest'Lees ookGrote hulpverlening na #ontsporing #trein #voorschoten #grip3 #treinleven #ns pic.twitter.com/u18JtLOZox
— Michel van Bergen (@mvbergen) April 4, 2023
Het calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht is inmiddels operationeel om mensen te behandelen die gewond zijn geraakt bij het treinongeluk. Dit ziekenhuis wordt opengesteld bij grote ongelukken of calamiteiten. Het is een samenwerking tussen UMC Utrecht en de ministeries van Defensie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Het koningspaar laat in een statement weten mee te leven met de slachtoffers. ‘Met onze gedachten zijn wij bij de slachtoffers van het treinongeluk bij Voorschoten en hun familie’, zo schrijven ze. ‘Velen verkeren nu in angst en onzekerheid. Wij leven intens met hen allen mee.’
Later op de dinsdagochtend bezocht Koning Willem-Alexander de plek van het treinongeluk. Hij praatte in een calamiteitencontainer korte tijd met de burgemeester van Voorschoten en hulpverleners over het ongeluk. Daarna liep hij langs het spoor om met eigen ogen het treinwrak te zien. De koning vindt dat de hulpverleners “fantastisch” werk hebben verricht. “Ik denk dat we iedereen dankbaar mogen zijn dat ze midden in de nacht paraat stonden.”
Premier Mark Rutte spreekt van een ‘vreselijk treinongeluk bij Voorschoten’. In een bericht op Twitter laat hij weten dat zijn gedachten bij de nabestaanden en bij alle slachtoffers zijn. ‘Ik wens hen alle sterkte.’ De topman van ProRail John Voppen spreekt van een ‘zwarte dag voor het Nederlandse spoor’.
Directeur van de NS Wouter Koolmees is “geschokt” en vindt dat er “degelijk onderzoek” gedaan moet worden naar het ongeluk. “Zoals iedereen zit ik vol vragen en we willen precies weten wat er gebeurd is.”
Bouwkraantje vs trein. 😭
Beelden: Mizzle Media & Regio15, via NOS.#Voorschoten pic.twitter.com/rgqGTcZyng
— @gertvdijk@mastodon.social (@gertvdijk) April 4, 2023
De rest van de dag rijden er geen treinen tussen Leiden Centraal en Den Haag Centraal na het treinongeval dinsdagochtend bij Voorschoten. Dit meldt de NS. Aan het einde van de ochtend wordt het treinverkeer vanaf Leiden in de richting van Utrecht, Haarlem en Schiphol weer opgestart.
Naar verwachting rijden er dagenlang geen treinen op het traject tussen Voorschoten en Den Haag. Dat zei John Voppen, CEO van ProRail, tijdens een ingelaste persconferentie.
Gewonde man op trap 'ligt in de weg' voor ongeduldige reizigers station Zaandam: 'Mijn trein gaat zo'Lees ook