Smaakpolitieagent Rob Geus onderzocht in opdracht van Leefbaar Rotterdam de reinheid van de Rotterdamse metro. De uitslag was nog erger dan hij had verwacht.
Dit meldt het AD dinsdag.
Ranzig
“Je kunt het gerust smerig en ranzig noemen”, zegt Geus in het AD. Volgens de tv-presentator zitten er gemiddeld 1300 enterobacteriën op een Rotterdamse metropaal. Dit zijn de ziekteverwekkers onder de bacteriën. Geus stelt dat honderd bacteriën op zo’n paal acceptabel zijn.
“De laborante zei dat de palen te vergelijken zijn met een heel smerige vloer”, zegt Geus. “Iemand met een verminderde weerstand loopt na aanraking met zo’n paal risico als hij zijn boterham aanraakt met dezelfde hand.” Naast de metropaal was de invalidenplaats ook vies. Daar is de ‘gevaarlijke’ enterobacterie niet aangetroffen.
Geus nam tussen de vijfendertig en veertig monsters uit vier verschillende Rotterdamse metro’s. Hij wilde zeker weten dat de uitslag niet gebaseerd was op toeval. “Dat is het duidelijk niet, het is een serieuze zaak. We lachen misschien om mensen in China die met een mondkapje de metro ingaan, maar wat we hier doen met z’n allen is natuurlijk ook niet goed.”
De tv-presentator vervolgt dat hij zich afvraagt hoe vaak de onderzochte metro’s worden schoongemaakt. Geus constateerde dat de palen in de ochtenden erg vies waren. Hij gelooft niet dat deze ’s avonds worden gereinigd.
Joost Eerdmans, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, liet het onderzoek uitvoeren, omdat hij zich al een lange tijd ergert aan de slechte hygiëne in de metro. Hij zegt in het AD dat niet alleen de binnenkant, maar ook de buitenkant van metro’s vies zijn. Net als de stations en de liften.
Met de uitslagen van het onderzoek wil Eerdmans eisen stellen bij het stadsbestuur. Dinsdag wil hij van wethouder Judith Bokhove inzicht krijgen in het schoonmaakbeleid. Eerdmans zegt duidelijkheid te willen in verband met het aankomende Eurovisiesongfestival dat in 2020 plaatsvindt in Rotterdam.