De manier waarop Nederland op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, doet veel stof opwaaien. Voormalig nieuwslezeres Noraly Beyer vertelt wat zij ervan vindt.
Noraly Beyer over excuses slavernijverleden: 'Het is altijd te laat, maar beter laat dan nooit'
“Het is altijd te laat, maar beter laat dan ooit”, vertelt ze aan LINDA.nl.
Slavernijverleden
Noraly Beyer (76) werd geboren op Curaçao en verhuisde als jong meisje naar Nederland. Jarenlang was ze de enige nieuwslezer van kleur op de Nederlandse televisie.
Haar voorouders in Suriname waren slaven en slavinnen. In de documentaire ‘Amsterdam, sporen van suiker’ (NTR) duikt zij in haar door slavernij getekende familiegeschiedenis. “Het was een periode in de geschiedenis die ons getekend heeft of we dat willen of niet”, vertelt Beyer.
Excuses
Mensen vanuit verschillende hoeken hebben kritiek op de manier waarop Nederland excuses wil maken voor het slavernijverleden. Zij vinden dat Nederland te snel omgaat met het proces, zijn het niet eens met de gekozen datum van 19 december en willen dat ook koning Willem-Alexander excuses aanbiedt.
Wat vindt Beyer van de plannen van het kabinet? “Ik vind het goed dat ze het eindelijk gaan doen. Slavernij is ontstaan vanuit een racistisch oogpunt en dat is ingesloten in de genen van ons allemaal. In onze samenleving van nu zien we daar de doorwerkingen nog van. Dus excuses is op z’n plaats.”
Beyer vindt het echter vervelend dat er zoveel omslachtigheid bij komt kijken. “Het voornemen van het kabinet kwam voor haar uit de lucht vallen. “Eerst wordt uitgelekt dat het kabinet dit gaat doen. Vervolgens leggen ze niet uit waarom ze excuses gaan maken en waar de gekozen datum van 19 december vandaan komt.” Volgens Beyer was zij niet de enige die verrast werd door dit besluit. “De mensen op de eilanden en Suriname wisten van niets. Dat vind ik onbeleefd. Dat had je moeten afstemmen. Dan zou er niet zoveel verontwaardiging zijn losgekomen.”
Invulling excuses
Volgens Beyer is het belangrijk dat het kabinet met nazaten van slaafgemaakten praat over de invulling van de excuses. “Je moet je verstaan met die mensen en jezelf afvragen hoe je de excuses communiceert.” Volgens Beyer gaat iedereen dat aan, omdat de geschiedenis ons allemaal heeft getekend. “Daarmee moeten we in het reine zien te komen. We moeten ermee afrekenen. Ook met ons verstand van nu.”
Beyer verzoekt het kabinet daarom met een goed plan te komen. “Zorg dat er beter gecommuniceerd wordt. Zeker als je merkt dat er weerstand is.” Een gezamenlijk overleg lijkt haar een goede optie. “Dan creëer je een basis waarop mensen met elkaar praten, naar elkaar luisteren en zich verantwoordelijk voelen.”
Het liefst ziet Beyer dat de excuses op 1 juli 2023 wordt gemaakt, wanneer de slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft. “En dan het liefst door de koning himself“, zegt Beyer. “Een minister is er over twee jaar niet meer. De koning als instituut en staatshoofd blijft. De symboliek daarvan is groter.”
Suriname is het niet eens met de plannen voor excuses slavernijverledenLees ook