In Den Haag wordt woensdag de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd. Wie zijn de nieuwe Kamerleden?
We delen de opvallendste resultaten van de analyse van het Parlementair Documentatie Centrum.
Nieuwe Tweede Kamer
Iets minder dan één op de vier mensen stemde deze verkiezingen op een vrouw, net iets minder dan in 2021. Stichting Stem op een Vrouw stelt dat dit mogelijk komt doordat verkiezingswinnaar PVV slechts acht vrouwen op de lijst had staan. 88 van de 150 Kamerzetels zijn vanaf vandaag gereserveerd voor mannen, 61 voor vrouwen.
De gemiddelde leeftijd in de Kamer lijkt wat af te nemen. Zo zijn achttien Kamerleden geboren in de jaren negentig, na de verkiezingen van 2017 was dit er slechts één. Mensen uit de jaren vijftig en zestig beginnen plaats te maken voor de generatie die is geboren in de jaren negentig. Overigens zijn de meeste Kamerleden nog altijd de jongste niet: 51 mensen zijn bijvoorbeeld geboren in de jaren zeventig.
Minder Randstedelijk
De regionale vertegenwoordiging in de Kamer wordt iets beter, ongetwijfeld tot grote vreugde van Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas. In 2021 werden 102 Kamerleden uit de Randstadprovincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht gekozen, nu zijn dat er 84. Het aantal Zeeuwen verdrievoudigt: van één naar drie.
De nieuwe Tweede Kamer telt dan weer minder mensen met een migratieachtergrond. Had na de Kamerverkiezingen in 2021 nog 21 mensen een migratieachtergrond (14 procent), nu zijn dat er nog maar twaalf (9 procent). Dat is veel minder dan het gemiddelde in Nederland; op 1 januari 2023 had volgens het CBS 26,4 procent van de Nederlandse bevolking één of meerdere ouders die in het buitenland geboren zijn.
Ook als het gaat om opleidingsniveau blijft de Tweede Kamer ‘een zeer matige afspiegeling van de bevolking’, aldus de Volkskrant. Van alle Kamerleden heeft 84 procent minstens een hbo-opleiding afgerond, vergeleken met slechts 37 procent in de Nederlandse werkende bevolking. Vooral de PVV brengt praktisch opgeleiden in de Kamer.