Dat we gemiddeld een groot deel van ons leven werken, is geen verrassing. De verwachte duur van ons beroepsleven was in 2001 nog 32 jaar. In 2021 is dat aantal jaren gestegen naar 36.
Met name Nederlanders werken lang, meldt Eurostat.
Werken
Ons land spant de kroon met 42,5 jaar. Daarna komen IJsland, Noorwegen en Zwitserland met 42,5 jaar en op nummer drie staat Zweden met 42,3 jaar. Het land met de minst verwachte werkjaren is Roemenië met 31,3 jaar.
Hoe het kan dat wij zo ver boven het gemiddelde zitten? Leontine Treur van de Rabobank vertelt RTL Nieuws dat dat te maken heeft met het afschaffen van de VUT en het opschuiven van AOW-leeftijd. “We werken niet veel uren per week, maar wel tot op hoge leeftijd. Onze voorkeur voor werken in deeltijd is vooral cultureel bepaald, maar komt ook deels door ons belasting- en toeslagenstelsel, waardoor het niet altijd loont om meer uren te gaan werken.”
Verschillen man en vrouw
Daarnaast ziet Eurostat een verschil tussen mannen en vrouwen. In Nederland werken de vrouwen gemiddeld 40,5 jaar. Dat is minder dan de mannen die het gemiddeld 44,3 jaar volhouden. Al is dat al een enorme verbetering ten opzichte van 2001. Toen was het verschil tussen mannen en vrouwen nog ruim zeven jaar.
Treur legt uit: “De generatie vrouwen die lager opgeleid was dan mannen gaat nu richting de pensioengerechtigde leeftijd. De vrouwen die nu werken zijn gemiddeld net zo hoog opgeleid als mannen, en bij de jongste groepen zelfs hoger.”