Steeds meer mensen melden dat ze worden opgelicht door online nep-apotheken. Na een bestelling ontvangen consumenten vaak de verkeerde pillen, of zelfs helemaal niets.
Deze illegale medicijnverkoop kan bovendien ernstige consequenties hebben.
Steeds meer mensen melden dat ze worden opgelicht door online nep-apotheken. Na een bestelling ontvangen consumenten vaak de verkeerde pillen, of zelfs helemaal niets.
Deze illegale medicijnverkoop kan bovendien ernstige consequenties hebben.
Je denkt wellicht dat wanneer je van dit soort websites bestelt, je medicijnen krijgt van een echte apotheek. “Dat is niet het geval”, vertelt Aris Prins, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). “Deze websites doen zich enkel voor als online apotheken, maar zijn dit absoluut niet. Vaak zijn het niet eens Nederlandse sites.”
De verkopers bieden verschillende soorten illegale medicijnen aan. Meestal zijn ze vervalst of niet geregistreerd in Nederland. Ook gaat het doorgaans om middelen die normaal gesproken niet verkrijgbaar zijn zonder recept. Vaak komen de bestellingen niet aan, omdat ze worden onderschept door de douane, of simpelweg niet worden verstuurd.
Het valt Prins op dat er op veel van de medicijnen die worden verkocht een taboe rust. “Het gaat hier niet om paracetamollen of bloeddrukverlagers, maar om medicijnen zoals erectiemiddelen of zware pijnstillers. Veel mensen durven niet om dat soort middelen te vragen bij de huisarts.
Sommige patiënten willen de medicijnen op recreatieve wijze gebruiken, maar daarvoor zal de huisarts geen recept voor pijnstillers uitschrijven. Dan stappen mensen al vaak naar zo’n nep-apotheek, waar je het zogenaamd kunt halen zonder recept.”
Het kopen van dit soort middelen is als Russisch roulette. “Je weet namelijk niet wat er in de pillen zit”, aldus Prins. “Veel medicijnen worden opgestuurd zonder doosje of bijsluiter. Het kan dan dus zijn dat je pillen hebt besteld met 3 milligram werkzame stof, maar pillen krijgt waar 4 milligram, een heel andere stof, of helemaal niets in zit. Je hebt ook geen idee waar je op moet letten als je het gebruikt. Wat zijn de bijwerkingen? Wanneer moet je acuut stoppen? Wanneer moet je echt aan de bel trekken?”
Het innemen van de gekochte medicijnen kan dan ook heel nare gevolgen hebben. “Stel je voor dat je een slechte reactie op een bepaald medicijn krijgt. Dan hebben jij en de hulpdiensten geen idee wat en hoeveel je precies hebt geslikt. Het wordt dan heel moeilijk om op tijd een goede oplossing te vinden.”
Voor de politie is het lastig om deze verkopers aan te pakken. “Ze kunnen een website wel opdoeken, maar dan verschijnen er een dag later weer nieuwe. Het is dweilen met de kraan open. Daarbij zijn de mensen die de websites opzetten vaak onvindbaar.”
Het is dus belangrijk om zeker te weten of je online medicijnaanbieder bij een echte apotheek hoort. “De Rijksoverheid en Inspectie Gezondheid en Jeugd hebben daar een logo voor ontworpen. Als dat logo op de website staat, betekent het dat de website betrouwbaar is.” Daarnaast heeft de Rijksoverheid ook een stappenplan opgesteld, waarmee je de betrouwbaarheid van een medicijnaanbieder kunt controleren.
Ben je zelf slachtoffer van oplichting door een nep-apotheek? Maak hier dan melding van bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Tekort aan lithium voor medicatie groeit: vooral mensen met depressies komen in de problemenLees ook