Veel Nederlanders suizen tijdens de wintersport, zonder over de gevaren na te denken, van de berg af. Niet zo verstandig, want een (ski)ongeluk zit in een klein hoekje.
En zo’n ongeluk gaat gepaard met hoge kosten.
Lessen
Die financiële risico’s worden vaak onderschat, zo blijkt dinsdag uit onderzoek van alarmcentrale Eurocross en verzekeringsexpert Independer. De voorjaarsvakantie staat voor de deur, dus er wordt drukte verwacht op de pistes. Iedereen heeft zin om meteen de latten onder te binden, maar je kunt beter eerst een korte opfriscursus ‘Hoe en wat op wintersport’ nemen.
“Ga niet na een vermoeiende autorit van twaalf uur meteen de piste op. Neem nu eerst even een paar lessen op een van de Nederlandse indoorbanen of ter plaatse op de piste, om even weer de puntjes op de i te zetten”, zegt Eurocross-arts Floriana Luppino in De Stentor.
Noodmelding
Want ook al is het echte skiseizoen nog niet begonnen (topdrukte in februari en maart), toch heeft de alarmcentrale al 350 telefoontjes van Nederlanders gehad die een ongeluk hebben gehad. De verwachting is dat het aantal meldingen dit seizoen zal oplopen tot 1500.
Op #3 in onze Top 3 meest voorkomende meldingen staat letsel door ongevallen. Onze hulpverleners Mariska en Koen vertellen hoe een ongeval kan worden voorkomen en wat je het beste kunt doen als je in het buitenland een ongeval krijgt. #bereidjevoor#voorlichting#eurocrosshelptpic.twitter.com/rKaiqgW8Qk
Sinds een aantal jaar brengt Luppino, in samenwerking met het LUMC, de factoren die bijdragen aan het krijgen van ernstige wintersportletsels in kaart. “We hebben dit jaar bij Snowworld van twintig Nederlandse skiërs de feitelijke skivaardigheid vergeleken met hoe ze zelf naar hun prestaties kijken. Bij achttien van de twintig kwam dat niet overeen. Die overschatting kan een grote rol spelen bij het ontstaan van ongelukken”, aldus de Eurocross-arts.
Dekking
Het betreft dus een klein onderzoek, maar Luppino wil een groter en uitgebreider onderzoek gaan doen in Oostenrijk. Zoals gezegd kost een ongeluk simpelweg geld. Niet alle verzekeringen dekken ongevallen bij het skiën. En al helemaal niet als je buiten de pistes gaat. Tenzij het off-piste skiën is toegestaan en er een gediplomeerde gids bij is.