Nederland doet er alles aan om ambassadepersoneel, tolken en ‘anderen die onze bescherming verdienen’ weg te krijgen uit Afghanistan. ‘Maar het is ingewikkeld’, zegt demissionair premier Mark Rutte.
Nederland zet alles op alles om mensen uit Afghanistan te halen: 'Maar het is ingewikkeld'
Hij noemt de situatie in het land “onoverzichtelijk en zeer zorgwekkend”.
Afghanistan
Verschillende partijen in de Tweede Kamer drongen vorige week aan op het ruimhartig kijken naar het helpen van Afghanen. Het gaat dan om de mensen die de afgelopen jaren de Nederlandse missie hielpen. Het kabinet gaf eerder juist aan daar weinig voor te voelen. Het zou tot een “niet-beheersbare toename” van asielaanvragen leiden.
Rutte wilde niet zeggen wie volgens hem precies bescherming verdienen. Echter, voor tolken die de afgelopen jaren werkten voor Nederlandse militairen in Afghanistan geldt het in ieder geval wel. Een woordvoerder van het ministerie van Algemene Zaken liet weten dat Rutte met “anderen” doelde op de gezinnen van de tolken. Er zou geen sprake zijn van een wijziging in het beleid.
Evacuatie
Defensie kondigde zondag aan dat het een of meerdere vliegtuigen zou inzetten om mensen weg te halen uit Afghanistan. In het land nam de radicaalislamitische Taliban afgelopen weekeinde de macht over. Maandag veroverden ze ook het grootste deel van Kabul en riepen in het presidentieel paleis de overwinning uit. Over het verloop van de evacuatie wil het ministerie “uit veiligheidsoverwegingen” niets zeggen. Wel is bekendgeworden dat enkele Nederlanders al zijn geëvacueerd door Oekraïne.
Het is de vraag of het evacueren verder soepel gaat verlopen. Door paniek is chaos ontstaan op het vliegveld van Kabul. Een woordvoerder van de Duitse regering meldt dat het momenteel niet mogelijk is de internationale luchthaven te gebruiken. Dit komt door de grote hoeveelheid mensen op de landingsbaan.
Overleg
Rutte ging in op de situatie in Afghanistan na afloop van een overleg over de formatie met D66-leider Sigrid Kaag. Die zei alleen dat zij en haar departement er “ontzettend druk” mee zijn en dat ze naar het ministerie van Buitenlandse Zaken moest “voor crisisoverleg”.
Mostafa in shock na machtsgreep Taliban: 'Ik vrees voor mijn familie'Lees ook