De verklaringen van 88 ooggetuigen, politiemensen en deskundigen in het strafdossier over de moord op Peter R. de Vries mogen anoniem blijven.
Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald.
Peter R. de Vries
Advocaten van de verdachten vonden dat zij door anoniem te blijven de betrouwbaarheid van de onderzoeksresultaten niet konden beoordelen. Zij wilden de 88 personen daarom nog als getuige horen. Ook dat verzoek heeft de rechtbank afgewezen.
Peter R. de Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Hij had net een uitzending van RTL Boulevard achter de rug. De Vries wandelde van de studio naar de parkeergarage. Negen dagen later overleed hij.
Verdachten
Kort na de schokkende schietpartij arresteerde de politie beide verdachten, Delano G. (22) en Kamil E. (35). De advocaten van G. deden de verzoeken op 3 maart tijdens een tussentijdse zitting in de zaak. Volgens het OM zijn de namen van de 88 betrokkenen uit veiligheidsoverwegingen ‘weggelakt’.
De rechtbank is het met de advocaten eens dat ‘herleidbaar’ moet zijn dat politiemensen en deskundigen de functie hebben zoals die in het dossier staat vermeld. Daarvoor is het niet noodzakelijk dat hun namen worden geopenbaard. Dat geldt ook voor de officieren van justitie en de rechters-commissarissen.
Anoniem
Voor de herleidbaarheid heeft de rechtbank bepaald dat het dossier wordt aangevuld met verklaringen van ‘bevoegde personen’. Mensen die met vermelding van functie en naam “verantwoordelijkheid nemen voor de hoedanigheid van de 88 geanonimiseerde personen in het dossier”. Het verzoek van de advocaten om ze als getuige te horen vindt de rechtbank onvoldoende onderbouwd.
De volgende inleidende zitting is op 30 mei. De inhoudelijke behandeling van de zaak volgt op 7 en 15 juni. De rechtbank is van plan op 7 juli uitspraak te doen.