De rechtbank in Rotterdam buigt zich donderdag en vrijdag over de moord op de 16-jarige Hümeyra eind vorig jaar op een schoolplein in Rotterdam-West.
De zaak houdt de naasten van Hümeyra al een jaar bezig: een overzicht.
De rechtbank in Rotterdam buigt zich donderdag en vrijdag over de moord op de 16-jarige Hümeyra eind vorig jaar op een schoolplein in Rotterdam-West.
De zaak houdt de naasten van Hümeyra al een jaar bezig: een overzicht.
Hümeyra zat in het vierde jaar van het vmbo, toen ze op 18 december 2018 in de Essenburgstraat in Rotterdam liep. De hoofdverdachte, Bekir E. (32), stapte uit een auto en liep op haar af. De zestienjarige scholiere rende weg naar de fietsenstalling van haar school, het Rotterdam Designcollege. Hier viel ze, keek om en zag dat E. boven haar stond. Hij schoot het meisje van dichtbij met meerdere kogels dood. Hij stapte over haar lichaam heen en liep naar de uitgang van de fietsenstalling. Bekir E. ging er in de auto vandoor. Dit vertelden getuigen; daarnaast is het te zien op beelden die zijn gemaakt door aanwezige camera’s.
Lees ook:
Moord op scholiere Humeyra is gefilmd, beelden mogelijk getoond in rechtszaal
Niet veel later is Bekir E. samen met medeverdachte Mohammed Al-M. (26) aangehouden. De 32-jarige Bekir E. is hoofdverdachte in de zaak, hij is een ex-vriend van Hümeyra . E. bekende afgelopen januari al dat hij Hümeyra heeft doodgeschoten. “Het is verschrikkelijk. Ik had het recht niet om Hümeyra en haar familie dit aan te doen”, heeft Bekir E. tegen zijn advocaten gezegd.
Al-M. zou samen met de hoofdverdachte in een auto naar Hümeyras school zijn gereden. Al-M. ontkent dat hij wist wat E. van plan was. Hij werd in juni vrijgelaten, maar justitie denkt dat hij wel betrokken was bij de voorbereiding van de moord en mogelijke ontvoering van de scholiere. Desondanks is hij donderdag niet aanwezig bij de rechtszaak.
E. gaf donderdag in de rechtbank in Rotterdam aan dat hij Hümeyra vragen wilde stellen en niet van plan was haar dood te schieten. E. droeg het pistool bewust bij zich, omdat hij zich bedreigd zou voelen door motorclubleden met wie hij in conflict zou zijn. Later sprak E. in een afgeluisterd telefoongesprek over een executie. Volgens de politie zijn er 18 december tenminste zeven kogels afgevuurd, maar E. geeft aan dat er maar vijf kogels in zijn wapen zaten.
De doodsbedreigingen waarmee hij Hümeyra bang maakte, waren ‘niet serieus’ bedoeld, maar naasten van de zestienjarige vertelden dat Hümeyra doodsbang was voor E.. Ze gaf een half jaar eerder al aan dat ze niet meer met hem om wilde gaan.
Lees ook:
Door politie neergeschoten vrouw (48) overleden aan verwondingen
Hümeyra deed meerdere keren aangifte tegen E. wegens stalking, bedreiging en mishandeling. E. kreeg een contactverbod opgelegd, maar dit verbod overtrad hij. Desondanks bleef hij op vrije voeten. Hümeyra had op 18 december een afspraak met de politie, omdat ze meer informatie zou hebben waardoor E. mogelijk opgepakt kon worden.
E. denkt dat Hümeyra werd aangespoord door een andere ex-vriendin om aangifte tegen hem te doen. De verdachte zegt dat hij werd gepest, maar de rechtbank zegt dat daar geen enkele aanwijzing toe is gevonden. Deskundigen geven aan te denken dat E. dit als een waanidee heeft verzonnen.
De Inspectie Justitie en Veiligheid laat weten dat politie, justitie en reclassering te weinig aandacht hadden voor de veiligheid van Hümeyra. De Inspectie concludeerde in oktober dat de instanties slecht samenwerkten. Hierdoor waren de risico’s voor Hümeyra’s veiligheid niet duidelijk. “Bij de betrokken organisaties waren veel medewerkers bezig met haar zaak, maar niemand had het overzicht en de regie”, schrijft de Inspectie.
Lees ook:
Britt Dekker herdenkt overleden vader op social media: ‘Ik mis je zo erg’
De rechtszaak duurt twee dagen. De publieke tribune zit vol met familieleden, vrienden en andere naasten. De andere belangstellenden moeten uitwijken naar een videozaal in het gerechtsgebouw. De nieuwe ontwikkelingen leidden tot emoties op de publieke tribune en Hümeyra’s moeder kreeg het te kwaad.