Het RIVM vindt het op basis van de nieuwste wetenschappelijke gegevens niet nodig om een mondkapjesplicht in te stellen in Nederland.
Mondkapjesplicht in Nederland blijft uit, wel lokale experimenten
Dat heeft Jaap van Dissel van het RIVM bekendgemaakt na een bijeenkomst met de voorzitters van de veiligheidsregio’s en minister Tamara van Ark van Medische Zorg.
Mondkapjesplicht
Van Ark benadrukt tijdens de persconferentie dat het houden van 1,5 meter afstand “het meest effectief is.” Daarbij moet de focus liggen op het beïnvloeden van gedrag, zodat mensen zich aan de regels houden.
“We mogen niet verslappen met elkaar. Vooral op regionaal niveau moet daarom gekeken worden welke middelen hier toereikend voor zijn. We moeten dat instrumentarium stevig onder de loep nemen”, aldus Van Ark.
Lees ook
Laagste aantal coronapatiënten in ziekenhuizen, maar stijging in besmettingen
Experimenteren
Aangezien sommige regio’s meer met het coronavirus te maken krijgen dan anderen, moet er lokaal kunnen worden opgetreden. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, noemt hierbij een aantal voorbeelden. Naast mondkapjes is het inzetten van publiekscampagnes om het gedrag van doelgroepen te beïnvloeden ook een mogelijkheid.
Veiligheidsregio’s mogen hiernaast experimenteren met het inzetten van lokale maatregelen. Hoe deze maatregelen eruit komen te zien en wanneer zij kunnen worden ingezet, blijft onbekend. Hierover wordt later deze week overlegd. Wél vertelt Bruls dat hierbij ook boetes uitgedeeld mogen worden. Volgens van Ark is experimenteren “heel goed”: “Zo kan de ene regio ook leren van de andere.”