Leerlingen moeten niet allemaal pas op hun vijftiende definitief te horen krijgen op welke school ze het beste passen, vindt onderwijsminister Arie Slob. Hij geeft wel toe dat het schooladvies in groep acht voor sommige kinderen te vroeg komt.
Minister Slob: 'Schoolkeuze niet uitstellen tot derde klas'
Maar anderen hebben er juist baat bij om sneller op vmbo, havo of vwo te beginnen”.
Lees ook
Scholen mogen dertig procent onderwijstijd zélf invullen
Schoolkeuze
Koepels van schoolbesturen, onderwijsbonden en leerlingenorganisaties pleiten er eensgezind voor om leerlingen pas in de derde klas van de middelbare school een schooladvies te geven. Daardoor zouden bijvoorbeeld laatbloeiers en kinderen uit achterstandsmilieus meer kans krijgen om op hogere schoolniveaus terecht te komen.
Slob deelt “de wens om iets aan de vroege selectie te doen”. Hij wijst erop dat middelbare scholen nu al kunnen werken met ‘brede brugklassen’, waar leerlingen die gemakkelijker of juist moeilijker leren langer bij elkaar zitten. Bovendien komen er steeds meer ‘middenscholen’ voor kinderen van tien tot veertien jaar. Dat moedigt hij aan.
Lees ook
Minister Arie Slob trekt vier miljoen extra uit om lerarentekort aan te pakken
Minister
De minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs wil ook “af van de harde beoordelingsmomenten voor kinderen”. Hij is daarom bezig de eindtoets op de basisschool minder belangrijk te maken, zegt hij.