Wie met depressie of suïcidale gedachten kampt, probeert vaak hoop te vinden bij ggz-instellingen. Maar als je daar niet juist wordt behandeld kan het soms nóg slechter uitpakken. Met alle gevolgen van dien.
Meldpunt ontvangt meer dan 100 klachten over ggz-instellingen: 'Ervaringen van cliënten zijn extreem negatief'
Mind, het platform voor mentale gezondheid, opende deze zomer een meldactie naar aanleiding van klachten over het CIB in Den Haag. Resultaat: meer dan honderd klachten van cliënten en naasten over ggz-instellingen in het hele land.
Meldpunt Mind
Het meldpunt was van 15 juli tot 15 september geopend en in totaal stroomden er 147 reacties binnen. ‘De meeste ervaringen van cliënten en naasten zijn niet gewoon negatief, maar extreem negatief’, schrijft het AD hierover.
De meldingen gaan over de ervaring van cliënten en naasten op het gebied van het autonomie bevorderend beleid – een manier om de zelfstandigheid van cliënten te stimuleren. In de klachten komen de woorden ‘kil’, ‘afstandelijk’ en ‘harteloos’ meerdere keren naar voren. “Het aantal negatieve ervaringen is aanzienlijk. Ze zijn afkomstig van instellingen verspreid over het land en de aard van de meldingen is vaak bijzonder ernstig. Het gaat om cliënten met een hoog risico op ernstige zelfbeschadiging of overlijden”, aldus Mind.
Klachten
Het CIB in Den Haag krijgt het meeste te verduren. Van de 25 ggz-instellingen in ons land kregen zij 34 meldingen. Mensen noemen het ‘afschuwelijk en mensonterend’ of zelfs ‘de ergste tijd van mijn leven’. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is niet te spreken over de instelling. De organisatie gaf eerder aan dat ze werken aan een transformatie.
Cliënten met ernstig psychiatrische problemen kunnen bij het CIB terecht. Maar het meerendeel geeft aan niks van de behandeling te merken, om ieder wissewasje straf te krijgen of er zelfs slechter uit te komen. Naasten zijn ook niet te spreken over het CIB, omdat ze hen nauwelijks betrekken bij het proces.
Zorgmedewerkers over (mentale) mishandelingen: 'Het gebeurt steeds vaker'Lees ook